Quantcast
Channel: שיחה מקומית
Viewing all 6860 articles
Browse latest View live

מה באמת עשה ההאקר מעזה שנעצר על ידי ישראל?

$
0
0

מאג'ד עווידה בן ה-23 תושב שכונת רימאל בעזה הוכתר על ידי התקשורת הישראלית כגאון מחשבים, האקר חסר גבולות, שהצליח לפצח את דרכו ללב מערכות המחשוב הסודיות של כוחות הבטחון הישראלים. דא עקא, קריאה של כתב האישום שהוגש נגדו מראה שמדובר בנער מוכשר שיודע לגלוש ברשת האינטרנט ולהפעיל ציוד מסחרי הזמין לרכישה לכל אחד ואחת מאיתנו, ותו לא. עווידה לא קיבל בשום שלב מידע שלא היה נגיש לכל אדם בעל גישה לרשת, או עם ידע בסיסי ברכישת מוצרים באינטרנט וגישה לכרטיס אשראי.

יתרה על כך – חלק מהסעיפים בהם הוא מואשם כלל לא נוגעים למדינת ישראל: האזנה לרשת הסלולרית המיושנת בעזה והמשמשת פלסטינים בלבד, או השגה של מרשם התושבים של חמאס בו לא רשומים ישראלים כלל; אלה אישומים המופנים כלפי עווידה בידי מדינת ישראל. בהתחשב בעובדה שעל פי בג"צ והממשלה ישראל לא שולטת בעזה, הסמכות של ישראל לעצור תושב זר ולשפוט אותו על עבירות נגד גופים זרים מעלה שאלות לגבי מידת השליטה הישראלית ברצועה.

כל הפעולות שעשה עווידה, כך על פי כתב האישום, היו כחלק מחברות בארגון "הג'יהאד האיסלמי" המוכר כהתארגנות בלתי מוכרת ולקידום מטרותיו, אך פריטה של הפעולות הללו לפרטים מעלה שאלות נוספות לגבי גבולות הפעולה ברשת, והאם כל פעולה שיעשה אדם החבר בהתארגנות בלתי מותרת יחשב כמעשה ריגול, גם אם הפעולה הנעשית על ידו אינה בלתי חוקית לכשעצמה.

> הצבא עוקב אחרי הפייסבוק שלכם

האקר מתוחכם או גולש עם גישה לדפדפן? (אילוסטרציה)

האקר מתוחכם או גולש עם גישה לדפדפן? (אילוסטרציה)

האישום: גלישה באתר משטרת ישראל

על פי כתב האישום, עליו חתומה עו"ד מורן גז, סגנית בכירה א' לפרקליט מחוז דרום, עווידה הצעיר מואשם בשורה ארוכה של פשעים, שלגבי חלקם, כפי שנראה בהמשך, יש חשש ממשי כי מקורם בחוסר הבנה בסיסי של דרכי שימוש במידע ברשת. אדם קונספירטיבי יותר היה עלול לחשוב כי ישנם אינטרסים אחרים מאחורי הגשת כתב האישום בתקופה בה מוציאה הממשלה מאות מליוני שקלים על הבאזוורד "סייבר", אך מוקדם מוקדם ומאוחר מאוחר.

כשהיה בן 18, כך על פי כתב האישום, עבד עווידה בחנות מחשבים בעזה. בעקבות מפגש מקרי עם פעיל ג'יהאד איסלמי הוצעה לו עבודה ברדיו "עזאת אל קדס תעלימיה" ברצועה השייך לאגודת הסטודנטים של הג'יהאד האיסלמי, שם עבד בעיקר כטכנאי קול. האישום הראשון (מתוך תשעה) בכתב האישום מדבר על "מגע עם סוכן זר", בכך שנפגש עווידה עם פעיל הג'יהאד, ו"מתן שירותים להתאחדות בלתי מותרת", בכך שעבד כטכנאי ברדיו.

האישום השני הוא חמור במיוחד: עו"ד גז מתארת כיצד "קיבל הנאשם מחשב נייד באמצעותו נכנס לאתר משטרת ישראל, בדק את הקישורים למצלמות הכבישים בשידור ישיר, תוך שהוא משתמש בתוכנת "Website Hacking". מכיוון שאין תוכנה שנקראת "Website Hacking", וגישה לאתר משטרת ישראל זמינה לכל אדם בארץ ובעולם באמצעות דפדפן רגיל לחלוטין, אין מנוס מלהבין כי עווידה מואשם בגלישה לאתר משטרת ישראל והצגת התכנים הזמינים בו על גבי מחשב נייד. המידע הזה זמין גם באתרים אחרים.

עו"ד גז ממשיכה ומתארת כיצד השימוש במידע עלול להזיק למדינת ישראל, אך איזה פשע יש בהצגת מידע זמין ברשת? ויתרה מכך, איזו סמכות יש למדינת ישראל על אזרח של מדינה זרה הצופה באתרים ישראלים הפתוחים ברשת? ובכן, אליבא דפרקליטות מחוז דרום, מדובר בלא פחות מכל הסעיפים הבאים: חברות ופעילות בהתאחדות בלתי מותרת, קשירת קשר למסירת ידיעה לאויב שעלולה להיות לו לתועלת ובכדי לפגוע בבטחון המדינה, קשירת קשר לפשע (ריגול), מסירת ידיעה לאויב במטרה לפגוע בבטחון המדינה, ריגול, חדירה לחומר מחשב שלא כדין על מנת לעבור עבירה אחרת, ופעולה אסורה בתוכנה. כל זה בגלל גלישה לאתר משטרת ישראל והצגת מידע המוגש בו לכל דיכפין.

של מי המחדל הביטחוני?

כתב האישום מפרט את האישום השלישי, לפיו "הנאשם גלש ברשת" (כך במקור), "ברר מה האמצעים הדרושים לו ובסופו של יום הגיע למסקנה כי דרושים לו קורא תדרים, צלחת לווין, ומחשב נייד". כעבור מספר שבועות נרכשו המוצרים, הזמינים לרכישה לכל דבעי בארה"ב, והועברו לרצועה דרך המנהרות. עווידה חיבר את המוצרים למחשב, ותוך זמן קצר הצליח לקלוט צילומים ממזל"טים שריחפו בשמי עזה.

אולי זה הזמן לעצור רגע ולהסביר מה בעצם קרה פה: במשך שנים השידורים מהמזל"טים הישראלים לא היו מוצפנים כלל. בתחילת שנות האלפיים התחילה חברת "אלביט" הישראלית להצפין את השידורים האלה, אבל בצורה כל כך חובבנית עד שכל ילד עם מחשב נייד יכל לגשת לתוכן באמצעות תוכנה חופשית הזמינה להורדה ברשת. מהנדסי מעצמת הסייבר הישראלית השתמשו באותה "הצפנה" בה השתמשו חברות הכבלים לשידור ערוצי פרימיום, הצפנה שנפרצה לפני שנים רבות ושהאמצעים לפיענוח השדרים היו נגישים לכל אדם בעל חיבור לאינטרנט. מה שעשה עווידה זה שימוש בתוכנה חופשית. לא האקר ולא גרביים. אם יש מקום להעמיד מישהו לדין במקרה הזה, אלה המהנדסים הישראלים שחשפו את יחידות צה"ל לעיני כל, ואת הפקידים שאישרו את השימוש באמצעי החובבני הזה.

הפירצה הזו, שהיתה ידועה לישראל כבר משנת 1997, נסתמה רק בשנת 2014, אז החלו בצה"ל לקחת את עניין בטחון המידע קצת יותר ברצינות. על הורדת התוכנה החופשית מהרשת ושימוש בה, מואשם עווידה בשורה ארוכה של סעיפים, בהם ריגול, פעולות אסורות בתוכנה, ועוד.

כאן יש לשאול שוב: איזו סמכות יש לפרקליטות מחוז דרום על אזרח בשטח שכביכול לא נמצא תחת שיפוטה? האם פרקליטות מחוז צפון היתה יכולה להגיש כתב אישום נגד תושב לבנון שהיה מעורב בפעילות דומה? זו לא שאלה היפותטית: מאז שנות התשעים שידורי המזל"טים של צה"ל בלבנון נצפו על ידי לבנונים, אך למיטב ידיעתנו, אף כתב אישום לא הוגש נגד מי מהם. זאת ועוד: המזל"טים הישראלים לא משוטטים מעל עזה, כביכול מחוץ לשטח ישראל, לצורך צפיה בנוף. תושבים רבים של הרצועה מצאו את מותם מירי ישיר של כלי הטיס האלה או כזה שכוון על ידם. ישראל מבקשת בעצם מתושבי הרצועה, ששוב – לא נמצאים תחת שליטתה - לקבל את נוכחות כלי הטיס האלה ואסור להם לנסות להתמודד מולם. זו שאלה רחבה יותר, כמובן, אך היא מסתכמת שוב בגבולות הסמכות הישראלית ברצועה.

> ראית יו-טיוב של דאע"ש ויצאת לריצה? אם אתה בדואי, צפה לכתב אישום

אם רצועת עזה כבר איננה תחת שליטה ישראלית, באיזו סמכות ישראל שופטת תושב עזה? מאגד' עווידה

אם רצועת עזה כבר איננה תחת שליטה ישראלית, באיזו סמכות ישראל שופטת תושב עזה? מאגד' עווידה

המראות ונחיתות

הסעיף הרביעי תמוה אף יותר. עווידה מואשם שפרץ למרכזיית חברת ג'וואל הפלסטינית באמצעות ציוד מוכן של חברת HP שנרכש עבורו. נניח בצד לרגע את הצד הטכני, ונתמה מה עניין בית משפט ישראלי במעשיו של פלסטיני החודר למרכזיה של חברה פלסטינית. אם ישראל אכן, כדבריה, לא שולטת ברצועה, מה זה עניין מערכת הצדק הישראלית?

יתרה על כך, כתבנו כאן בעבר על הסירוב הישראלי להכניס ציוד סלולרי מודרני לרצועה, והכורח של ג'וואל, חברת התקשורת הפלסטינית, להתמודד עם טכנולוגיה ישנה שנפרצה לפני מעל שני עשורים. גם כאן לא מדובר בגאונות טכנית של עווידה, אלא בשימוש בציוד קיים להאזנה לטכנולוגיה שישראל מכריחה את הפלסטינים להשתמש בה. גם כאן אם יש מקום להעמיד מישהו לדין, זה את הפקידים הישראלים שבסירובם לאפשר לחברת התקשורת הפלסטינים לשדרג את הציוד שלה, חושפים את הפלסטינים להאזנות ולפגיעה בפרטיותם. עווידה מואשם כאן באותם סעיפי ריגול כמו בשני האישומים הקודמים.

כתב האישום ממשיך ומאשים את עווידה בגישה לאתר flightradar24.com על מנת לראות זמני המראות ונחיתות בנתב"ג. למי מכם שלא מכיר את האתר הזה, הוא מאפשר לכל אדם בעל גישה לדפדפן וחיבור לאינטרנט לראות את הפרטים והמסלול של כל טיסה בעולם. תמורת כמה שקלים נוספים בחודש אפשר לקבל עוד קצת פרטים על משקל המטוס ומהירותו, גישה שעל פי כתב האישום ניתנה לעווידה. כדי לסבר את האוזן לגבי מידת הפופולריות של האתר, על פי נתוני השירות Similarweb, באתר הזה צפו בחודש פברואר כ-18.5 מליון גולשים.

שוב אין כאן משהו שכל אחד ואחת מאיתנו לא יכל לעשות מהכורסא שבסלון ביתינו, ולא נדרש כאן כל ידע טכני או אחר, ובטח לא "פריצה" כפי שמפרט כתב האישום הטוען כי עווידה "מצא דרך להשיג את המידע והעביר לו [לדחדוח, פעיל הג'יהאד] את אופן השימוש במאגר המידע דרך האינטרנט אליו פרץ". פרט שולי שמצביע על חוסר המקצועיות של כתב האישום אפשר למצוא בכך שעו"ד גז טוענת כי האתר נותן גם רשימות נוסעים, דבר שאינו נכון ושאפשר היה לוודא בקלות על ידי שימוש בדפדפן המצוי גם על מחשבי פרקליטות מחוז דרום במקום להתבזות ולהאשים את עווידה שוב בשורה ארוכה של סעיפים ובהם ריגול.

[tmwinpost]

את כל הדברים האלה, כאמור, חשוד עווידה שעשה בשירות הג'יהאד האסלאמי, תמורת תשלום, ובמטרה לפגוע בביטחון המדינה.

האישום השישי גורס כי בכירי הג'יהאד הציעו לעווידה לנסוע לאיראן כדי ללמוד ולפתח את כישוריו, דבר שלא יצא אל הפועל בסופו של דבר. על פי האישום השביעי עווידה היה אחראי על חלוקת הלוואות מטעם עמותת צדקה של הג'יהאד, פשע חמור על פי הפרקליטות. האישום השמיני אומר שעווידה השיג את מרשם האוכלוסין של חמאס (ושוב – מה עניין ישראל לשימוש במרשם של חמאס אם אינה שולטת ברצועה?), והאישום התשיעי מדבר על התקנה של מצלמות אבטחה בביתו ובמפעל השייך לפעיל ג'יהאד איסלמי, בתוך הרצועה. פרט שלא מופיע בכתב האישום הוא העובדה כי עווידה ביקר בביירות בסוף שנת 2014, בתקופה שעל פי כתב האישום היה מעורב עד צוואר בעסקי הג'יהאד האיסלמי.

אז בכל זאת שולטים בעזה?

זו רשימת האישומים המלאה נגד עווידה. כפי שניתן לראות, יש הבדל עצום בין איך שהוצגו הדברים בתקשורת הישראלית, על האקר חסר גבולות ש"ניסה לעקוב אחר תנועת כלי רכב בישראל וליירט שיחות טלפון", או "פיתח תוכנה שמאפשרת מעקב אחר ריכוזי אוכלוסין ומיקומי כוחות הביטחון בעת ירי טילים על ישראל בעתות מלחמה", לבין מה שעשה עווידה בפועל.

ישראל מחפשת אויב שיצדיק את ההשקעה המטורפת של מאות מליוני דולרים בכל מיני איומים שספק אם הם קיימים במציאות. ראש הממשלה מתגאה כי "באר שבע תהיה בירת הסייבר של חצי הכדור המזרחי", אבל בפועל, כמו ההשקעה הישראלית של עשרות מליארדים בבטחון מדי שנה, גם כאן האויב הוא ילדים לא מתוחכמים במיוחד. אם בפרקליטות מתעקשים לשתף פעולה עם השקר הזה, טוב יעשו אם יקדישו כמה ימים ללימוד הנושא ולא יבזו עצמם בהגשת כתב אישום רצוף שגיאות, הגזמות, והפגנה של חוסר הבנה בסיסי בחומר, תוך לווי הגשתו ביח"צ מוגזם כמו במקרה של מאג'ד עווידה.

אבל השאלה כאן היא גדולה יותר, ואותה איש לא טורח לשאול: אם ישראל אכן לא שולטת ברצועה, באיזו סמכות נשפט עווידה? עמדת מערכת הביטחון הישראלית ברורה, מדובר במלחמה בלתי מתפשרת נגד התאחדות בלתי מותרת. אך בעובדה שכל העבירות כאן לא בוצעו בשטח מדינת ישראל, וחלקן בכלל לא נגד מטרות ישראליות, יש לשאול איפה עובר הגבול. אזרח לבנוני שהיה עושה את אותם דברים בדיוק – היה נשפט? ומה בדבר המודיעין הבריטי והאמריקאי? גם אותם מתכננת עו"ד גז להעמיד לדין? התשובה היא כמובן שלא. הדבר היחיד שאפשר להסיק בוודאות גבוהה מהסיפור של עווידה, הוא שהשאיפה הישראלית לאכול את העוגה העזתית ולהשאיר אותה שלמה חושפת שוב את מידת השליטה של ישראל ברצועה ובתושביה.

> מנותקים: האינטרנט נמצא בכל מקום, אבל לא בעזה

הפוסט מה באמת עשה ההאקר מעזה שנעצר על ידי ישראל? הופיע ראשון בשיחה מקומית


כליאה איננה פיתרון אידיאלי, אך שחרור מוקדם של קצב בעייתי בהרבה

$
0
0

מאת ענבל בן יהודה

על רקע עמידתו של משה קצב בפני ועדת השחרורים היום ובקשתו לקצר בשליש את תקופת המאסר שנגזרה עליו בגין פשעי אונס, הטרדה מינית ומעשים מגונים בהם הורשע, נשמעים ברשתות החברתיות קולות שונים של מקורבים, אנשי ציבור וגם אנשים מן השורה, המצדיקים את שחרורו המוקדם. חלקם מתארים את הנשיא לשעבר כאדם מסכן שנגרם לו עוול קשה כיוון ש"ירד מגדולתו" ונצלב מכל עבר, כאחד שכבר שילם את חובו לחברה.

התומכים בשחרורו המוקדם של קצב מציגים נימוקים שונים, חלקם מופרכים ומטרידים במיוחד; אחד מהם הוא הנימוק כי במקרה המתוקשר של קצב, המייצג אונס והטרדה מינית במסגרת של יחסי מרות, אפקט ההתרעה הושג משום אות הקלון שדבק לעד בנשיא לשעבר. טיעון זה מעורר גיחוך נוכח חשיפתן חדשות לבקרים של עבירות מין חמורות ורבות, שבהן הקרבנות היו נתונות למרותם המקצועית או הפיקודית של תוקפיהן.

נימוק נוסף, המגלם בתוכו מורכבות רבה יותר, מפקפק במשמעות של מאסר כפיתרון אמיתי הנותן מענה לתופעות של פשיעה ועבירות פליליות. הטענה היא כי לאור אות הקלון שיביא להרחקתו האפשרית של קצב מפעילות ציבורית ומתפקידי מפתח, הוא לא יהווה עוד סכנה ממשית לנשים במסגרת של יחסי מרות. מורכבות הטיעון הזה נובעת לא מהראייה הפשטנית והלקויה הפוטרת את הסכנה המהווה פושע לשעבר על סמך גישתו לזירת הפשע, אלא מהשאלה המהותית בדבר יתרונותיה של כליאה אל מול חסרונותיה.

> יחסים רומנטיים: הפרשנות הצבאית לאונס

ללא חרטה, ללא הכרה במעשיו. משה קצב (מקור: אמיר גלעד, ויקיפדיה CC BY-SA 3.0)

ללא חרטה, ללא הכרה במעשיו. משה קצב (מקור: אמיר גלעד, ויקיפדיה CC BY-SA 3.0)

אין סליחה ללא הכרה בפשע

בראייה כללית, סוגיית האפשרות של אישור שחרור מוקדם לאסירים המורשעים בעבירות מין מהווה אתגר משמעותי עבור מי שמאמינות, כמוני, כי כליאה איננה יכולה להיתפש כפתרון בלעדי לעבירות פליליות. אמונה זו נובעת מההכרה בכך שמערכות אכיפת החוק ועשיית הצדק בישראל, כמו גם במדינות אחרות, נגועות בתחלואים מרובים כגון שחיתות, אלימות, גזענות, תפישות של עליונות מעמדית ומגדרית וסקסיזם. אפשר להגיד שלמרות השקפת עולם פמיניסטית, או דווקא בגללה, אני מאמינה שבנסיבות מסוימות יש מקום לכפרה ולסליחה – גם בעבירות הקשורות לאלימות על רקע מגדרי ולפגיעה מינית. בהקשר זה, הבעת חרטה והכרה בפגיעה הן חיוניות לדעתי בכל תהליך של גישור ודיאלוג בין הפוגע לנפגע/ת, שיצליח להחליף את תהליכי ההרשעה המסורתיים. אני באמת חושבת שבמקרים מסוימים זה יכול לעבוד.

[tmwinpost]

לפיכך, דווקא על רקע חוסר האמון במשטרה ובמערכת המשפט, שפועלות לרעה לא רק כלפי חשודים וחשודות בעבירות פליליות אלא גם כלפי קרבנות העבירה, צריך להבהיר היטב כי אדם כמו משה קצב, שלא מכיר במעשיו כפוגעניים וכפליליים ושלא הביע חרטה – אינו מהווה דוגמה למי שזכאי לחנינה ולשחרור מוקדם. הטוענים אחרת, בצידוקים של חמלה כלפי העבריין והקשיים שהוא עבר וחווה בעקבות משפטו והרשעתו, מהווים חלק מהבעיה המערכתית, וחמור הדבר שבין אותם מביעי חמלה ניתן למצוא גם עורכי דין, וגם, למשל, את שרת המשפטים איילת שקד. בגלל המוסר החברתי הפטריארכאלי המעוות, שמבטל את מקום הקרבנות – ולו רק כראויות להכרה ולהבעת חרטה מצד התוקפים דווקא במקרים של עבירות מין – רחוק היום שבו ניתן יהיה לסגור לחלוטין את בתי הכלא, וזה עצוב למדי.

 > לשבור שתיקה על אלימות מינית – בערבית

הפוסט כליאה איננה פיתרון אידיאלי, אך שחרור מוקדם של קצב בעייתי בהרבה הופיע ראשון בשיחה מקומית

געגועיו של אהוד יערי לימי "רסן הסוררת"

$
0
0

בין המאות ה-16-19 בעיקר באנגליה ובסקוטלנד היה נהוג להעניש נשים חצופות, סוררות ודעתניות באמצעות עונש פיזי ופומבי: הנשים הוכרחו לחבוש רסן מברזל שהתלבש על ראשן, וסתם את פיהן, פשוטו כמשמעו. "רסן הסוררת" עוצב כמסגרת הננעלת סביב ראשן, ושבחלקה התחתון לוחית, לעתים בעלת דוקרנים, שנכנסה לפה ולחצה על הלשון בכל ניסיון שלהן לדבר. לחלק מהרסנים הללו נקשרה גם רצועה, כך שניתן היה להוליך את הדעתנית המנג'סת ברחבי העיר, או הכפר, כשהיא מרוסנת, מדממת, שותתת ומושפלת.

אני בספק אם האדונים הנכבדים באולפן שישי מכירים את החלק הזה בהיסטוריה, אולי כדאי שילמדו קודם את הנתונים, כמו שאמר אהוד יערי. אם היו מכירים את ה"נתונים" הללו, אולי היו חושבים פעמיים לפני שאפשרו ליערי לקפוץ לרסן כך את האישה הרוטנת, המעצבנת, המנדנדת והדעתנית מדי שישבה לצידו, דנה וייס.

איפה הנשים?

נשים שנאבקות על מקומן כבר יודעות: בכל פעם שאת זזה קצת מהמשבצת שיועדה לך, את עלולה לשלם מחיר. כבר כמה שבועות שרינה מצליח לא לבד שם בגוב האריות, מאז צורפה אליה דנה וייס. ביום יום אנחנו מכירים את וייס בעיקר כמגישה, במגזין של שבת, או במשבצת היוקרתית של "פגוש את העיתונות".

[tmwinpost]

כמו שכתבו אחרים לפני, כשרוני דניאל מתערב בכל דיון שאינו נוגע בתחום מומחיותו הוא לא מקבל תגובות מעין אלה. ובכל זאת, מראש, הפוזיציה של נשים שאינן על תקן מומחיות בפאנל של פרשנים מומחים מייצר סיטואציה בעייתית. טוב היו עושים בחדשות 2 אם היו סוף סוף מרעננים את צוות הפרשנים – מומחים שלהם כך שיהיו בו נשים, והרבה. ממש כפי שעשו בשישי של חדשות 10, אפשר בקלות להביא לפאנלים מעין אלה מומחיות חיצוניות. לא חסרות נשים שמומחיות בכלכלה, בפוליטיקה ואפילו, תתפלאו, בנושאי צבא, ביטחון ואסלאם!

וייס ידעה מראש שהיא חוצה כאן קו אדום. לא סתם היא התריעה מראש. את החבר'ה האלה היא מכירה ולא מאתמול, והיה לה ברור שכך ייעשה לאישה שחרגה ממקומה, ובכל זאת הרהיבה עוז. ואסיים במשפט שאמרה לפני כשלוש שנים ח"כ מירב מיכאלי כשישבה באולפן שישי לדבר על פרשת עמנואל רוזן:  "חברים, לא נעים לי לבאס לכם את המסיבה". אז כן, המסיבה נגמרה, ומה שאתם רואים אלה שאריות עלובות, מעוררות רחמים וכעס של כמה גברים שכבר ממש מרגישים את האדמה רועדת להם מתחת לביצים.

> כליאה איננה פיתרון אידיאלי, אך שחרור מוקדם של קצב בעייתי בהרבה

הפוסט געגועיו של אהוד יערי לימי "רסן הסוררת" הופיע ראשון בשיחה מקומית

נער בדואי נדרס על-ידי ניידת משטרה במהלך מרדף

$
0
0

בשבוע שעבר נדרס נער בן 17 על ידי ניידת משטרה בעיירה הבדואית חורה בנגב בתום מרדף משטרתי אחריו. למרות שהנער נפצע ועדיין מאושפז בבית החולים לסדרת ניתוחים, והעיירה חורה סוערת עקב טענות כי מדובר בדריסה מכוונת, בתקשורת העברית לא פורסם כמעט דבר על המקרה למעט מבזק קצר בוואלה שכותרתו: "בן 17 נהג ללא רישיון וניסה להימלט משוטרים בחורה שבנגב".

עקב פער הגרסאות בין הטענות בעיירה לבין המשטרה, יצאנו לחורה לבקר בזירת הדריסה כדי לבדוק עד כמה שאפשר את שאירע, והמסקנות מעוררות שאלות קשות. כאן ניתן לצפות בצילום מצלמת אבטחה של הדריסה:

רצף האירועים החל ביום שני בשבוע שעבר כאשר טנדר של שיטור קהילתי ביקש מהנער י' לעצור את הרכב לבדיקה. י' החליט להימלט, השוטרים רדפו אחריו. בשלב מסויים הוא עצר את הרכב, יצא ממנו, ולאחר מכן הניידת פגעה בו ואז דרסה אותו. קרסולו של הנער רוסק כתוצאה מהפגיעה, והוא סובל מחתך חמור ברגלו השנייה.

ראשית לגבי העובדות שאין עליהן עוררין:

1. ניידת המשטרה דרסה את הנער לאחר מרדף ארוך בתוך העיירה חורה. לפי עדים מדובר במרדף שנמשך לפחות שני קילומטרים במהירות גבוהה, ברחובות צרים, בשעת בוקר. זאת בניגוד לנהלי המשטרה הקובעים כי מרדף משטרתי ייערך רק כאשר אינו יוצר סיכון מהותי לפגיעה בחפים מפשע, כאשר אינו מהווה סכנה גדולה יותר לרודף, לנרדף ולעוברי אורח בדרך, בהתחשב בחומרת העבירה שביצע החשוד; וכאשר הוא האמצעי הסביר, ואין דרך אלטרנטיבית לעצרו. ברור שכאן היה סיכון גדול לחפים מפשע, שכן המרדף התנהל בתוך מספר שכונות מגורים בעיירה.

2. יתרה מזאת, לאורך הרחובות בהם התנהל המרדף ישנם מספר רב של בתי ספר וגני ילדים, ואף בצומת בו נדרס הנער על ידי הרכב המשטרתי ניצב גן ילדים. בסרטון מצלמת האבטחה ניתן לראות ילד רץ לכיוון הגן מיד אחרי הדריסה.

הצומת בה התרחשה הדריסה. מצד ימין מיקום הדריסה. קדימה הרחוב בו התבצע המרדף.

הצומת בו התרחשה הדריסה. מצד ימין מיקום הדריסה. מקדימה הרחוב בו התבצע המרדף. הנער נטש את הרכב במקום בו עומדת המשאית הלבנה.

3. הניידת לא דרסה את הנער מיד עם יציאתו מהרכב, אלא לאחר שרץ כ-40 מטר שלא בכיוון הנסיעה. הנער רץ שמאלה, הגיע אל המדרכה הנגדית ואז ירד בחזרה לכביש בשל רכב שחסם את המדרכה. הניידת ביצעה פנייה שמאלה אל תוך הנתיב הנגדי ופגעה בו.

4. לאחר שנפגע על ידי הניידת ונפל אל הקרקע, הניידת דרסה את פלג גופו התחתון. כאמור, בהיותה בנתיב הנגדי לכיוון הנסיעה. בתמונות שצילמנו בזירה ניתן לראות בבירור כי הנער היה בשדה הראייה של השוטרים.

> ראית יו-טיוב של דאע"ש ויצאת לריצה? אם אתה בדואי, צפה לכתב אישום

שדה הראייה לפני ביצוע הפנייה. האדם העומד מסמן את מיקום הפנייה.

שדה הראייה לפני ביצוע הפנייה. האדם העומד מסמן את מיקום הפנייה.

5. תחילה טענו השוטרים בפני בני משפחתו של הנער כי הוא עצור ולאחר שפונה אל בית החולים לא אפשרו להם לגשת אליו. זמן קצר לאחר מכן החליטו כי הוא אינו עצור עוד.

6. מיד לאחר התאונה שיגרה המשטרה ניידות רבות אל שכונה אשר בה אירעה הדריסה, דבר שגרם לכעס בקרב התושבים.

7. לאחר התאונה שהובילה לפציעה קשה בה, כאמור, היו מעורבים שוטרים – לא זומן לזירה בוחן תנועה על מנת לבדוק את האירוע. עדים במקום אמרו לנו כי המשטרה ביקשה לקחת את צילומי האבטחה מהבית הסמוך, אך לא היה אף אחד בבית באותו זמן.

[tmwinpost]

לא רק כוח

הנער ביצע עבירה, כשנהג ברכב ללא רישיון. עם זאת, ברור שמרדף משטרתי כזה לא היה צריך להתקיים. גם אחרי שהחל המרדף, לא ברור למה המשיכה הניידת לרדוף אחרי הנער, דבר אשר הגדיל מאד את הסיכוי לפגוע בו לאחר שעבר כבר לבריחה רגלית. האם העבירה בה נחשד הייתה כה חמורה עד שהצריכה שיטות כאלה? אין ספק כי הנהיגה הפרועה והמסוכנת בשכונות המגורים הצפופות של חורה סיכנה עוברים ושבים, כמו גם את הנער עצמו.

כאמל אבו אלקיעאן, מנהל בית ספר בעיירה, אמר לשיחה מקומית: "זה לא שאנחנו לא רוצים אכיפה, אנחנו רוצים. זה אינטרס שלנו. אבל המשטרה לא יכולה רק לאכוף, בטח לא שיטור קהילתי. זה לא הכובע היחיד שלה, יש לה עוד תפקיד וזה חיבור לקהילה, לא רק הפעלת כוח. יש פה גן ילדים, 12 נוספים בדרך (במסלול בו התנהל המרדף), הנער אמנם ביצע עבירה, אך אי אפשר לסכן ככה את תושבי העיר בשביל זה."

סגן ראש המועצה, קאיד אבו אלקיעאן, הוסיף: "אנחנו ממתינים לתוצאות ועדת הבדיקה של המשטרה. בהחלט ייתכן כי מדובר בתאונה. אם וכאשר התוצאות לא יהיו מספקות נשתמש בכלים החוקיים העומדים לרשותנו. דם ילדינו לא הפקר".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "בפעילות יזומה של המשטרה שנערכה בישוב חורה הורו השוטרים לרכב לעצור לבדיקה ונהג הרכב בתגובה הגביר את המהירות ונמלט מהמקום תוך שהוא פוגע בניידת בעת מנוסתו. במהלך המרדף הרכב בלם בפתאומיות ובעת שהנהג יצא מהרכב הוא נפגע מהניידת, והועבר במצב קל לטיפול רפואי. בתחקור ראשוני התחזה הקטין לאחיו הבוגר ואביו אף אישר זאת, אולם התנהגותו העלתה את חשדם של השוטרים ובדיקה העלתה כי מדובר למעשה באח הצעיר, כבן 17.5 שמעולם לא הוציא רישיון נהיגה".

 > הישובים הערבים צריכים יותר משטרה כחולה ופחות אכיפה בטחונית

הפוסט נער בדואי נדרס על-ידי ניידת משטרה במהלך מרדף הופיע ראשון בשיחה מקומית

בג"ץ הגז: איך זה מרגיש לנצח את ביבי ותשובה?

$
0
0

אף פעם לא כתבתי פוסט ניצחון. לפעמים פוסטים שמסמלים רגעי שיא במאבקים חברתיים ופוליטיים, אבל אשכרה לנצח במאבק? אני אפילו לא יודעת מאיפה להתחיל.

בחמש השנים האחרונות הייתי מעורבת יותר או פחות בכל מאבק שהרגשתי שהוא צודק ונכון, אבל אף פעם לא במאבק אינסטנט, שאפשר לדעת מה יהיו התוצאות שלו. כותבת פוסט, מתכננת הפגנה, מזמינה אנשים, רצה, נעצרת, חוטפת מכות, קמה בבוקר מותשת ומתחילה יום חדש שבו אני עושה מה שאני מאמינה בו כי ככה צריך לעשות, בלי להבין האם פרקטיקות המאבק שלי והזמן שהושקע יהיה שווה משהו בסוף. זה לא הרואי, לפעמים זה די מזוכיסטי, וזה מאמלל שחבל על הזמן לא לדעת האם משהו כלשהו זז בין כל המאבקים והאנרגיות המושקעות. זה גם מה ששיתק אותי מלכתוב על פוליטיקה ומאבקים כבר תקופה ארוכה מאוד. עוד סטטוס פחות סטטוס, עוד הפגנה פחות הפגנה – זה משנה בכלל למישהו?

הפיד שלי בפייסבוק מלא בתמונות של ילדים מתים ממגוון מקומות בעולם, בתהיות האם צריך לעשות וידוא הריגה בבנאדם שמדמם על הרצפה – דיונים בעד ונגד – וכמובן, בעוד מאבק ועוד הפגנה וקצת האח הגדול למרות שברוך השם זה נרגע קצת. בין כל החזיתות האלו נהייתי קצת משותקת. חסרת יכולת לפעול או סתם להביע את עצמי. חסרת ביטחון בדרך שבחרתי בה בחיים. איך אפשר בכלל להתחיל לפעול בתוך כל הייאוש הזה? אז האנרגיות יורדות וכמות הקלוריות עולה, כי אין מצב שעכשיו כשסוף העולם מגיע אני מונעת מעצמי שוקובו ופיצה על פיתה עיראקית חמה. בכלל תכננתי על הייאוש הזה לעוד כמה חודשים, לא ציפיתי לשמוח השבוע או לחוות תחושת הצלחה.

לנצח ברחובות

אבל אז קורה משהו כזה והכל משתנה. לא בגלל שלביבי והטייקונים ירד לרגע החיוך הזחוח מהפנים, שזו סיבה לחגיגה שאין לזלזל בה, אלא בגלל שניתנה פה פתאום הוכחה שמאבקים חברתיים חסרי סיכוי מול בעלי הכוח השבעים ועתירי הממון יכולים להצליח. מאבקים גדולים והרי גורל. ואם הם יכולים להצליח, אז גם מאבקים קטנים יכולים להצליח. אז אולי נוכל לעצור את הפינוי מהדירה לרחוב של האם החד הורית מבאר שבע, ואולי יפתחו בחקירה רצינית על המוות של יוסף סלמסה ז"ל.

> שוד הגז הגדול: כרוניקה של התנגדות אזרחית בתמונות

מפגינים במיצג המדמה את שרי הממשלה כבובות בידי יצחק תשובה כמחאה על חולשתה של הכנסת אל מול הטייקונים. מחאת הגז בתל אביב, 27 ביוני 2015. (יותם רונן/ אקטיבסטילס)

מפגינים במיצג המדמה את שרי הממשלה כבובות בידי יצחק תשובה כמחאה על חולשתה של הכנסת אל מול הטייקונים. מחאת הגז בתל אביב, 27 ביוני 2015. (יותם רונן/ אקטיבסטילס)

מחאת הגז בתל אביב. 27 ביוני 2015. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

מחאת הגז בתל אביב. 27 ביוני 2015. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

זהו ניצחון שנותן גם תקווה לאנשים שאף פעם לא נאבקו. אלו שבדרך כלל כשתגידו להם להצטרף כדי להלחם על העתיד שלם הם יענו לכם "בשביל מה, זה במילא לא יעזור. אי אפשר לשנות כלום במדינה הזו". זה ניצחון לנהג מונית שלקח אותי לאחת מההפגנות נגד מתווה הגז בגשם שלא פסק ואמר שאפשר להיאבק רק באלימות. הוא ידע עכשיו שאפשר לשנות גם במאבק עממי ולא אלים. הוא כנראה שלא יצטרף להפגנה הבאה, אבל אולי משהו קטן אצלו ישתנה וזה שווה את הכל.

[tmwinpost]

אמנם בג"צ הוא זה שביטל אתמול את מתווה הגז, אבל אל תתבלבלו לרגע – זה לא שיש שופטים בירושלים, אלו אזרחים ואזרחיות שאכפת להם ולהן. אנחנו אלו שישבנו ללמוד את החומר כדי לענות על כל שאלה שיישאלו והתעקשנו לפעול מתוך ידע, גם אם בחיים לא חשבתי שאדע איך מודדים יחידת גז (אם במקרה תתקלו בשאלה בתשבץ אז התשובה היא BCM). אנחנו אלו שדאגנו לשמור במשך שלוש שנים על מחאה פעילה ולצאת לרחובות בכל פעם שעמדה להתקבל החלטה שרעה לנו וטובה לטייקונים.

זו רק ההתחלה

ובתוך השמחה על ההחלטה של בג"ץ לפסול את מתווה הגז מסתתרת גם עוד שמחה – על המאבק שהיה אולי המאבק הכי שובר לב שהייתי מעורבת בו – המאבק של תושבי גבעת עמל. איך אפשר שלא להשבר מלראות בנאדם קורס אחרי שמפנה אותו מהבית חבורה ענקית של שוטרי יס"מ ותוך דקות טרקטור כבר דואג להפוך חלומות וזיכרונות לשברי בטון מפוררים. גם זה היה נראה כמו מאבק בלתי אפשרי, שוב מול הטייקון יצחק תשובה. אבל תראו מה זה, גם פה המאבק הנחוש הצליח וקבוצת האנשים הקטנה שהגיעה להפגנות ולכנסים וניסתה למנוע בגופה הרס של בתים הצליחה למשוך את תשומת לב התקשורת והובילה ללובי אפקטיבי בכנסת.

כך, בשעה טובה, אישרה אתמול ועדת השרים לחקיקה כי פינוי והריסת הבתים בשכונה יתבצעו אך ורק באמצעות מתן פיצויים בדמות דיור הולם עבור הדיירים ויורשיהם ושגם תושבי השכונה שכבר פונו מבתיהם יהיו זכאים לפיצוי. הישג מדהים שלא היה בכלל אפשר לדמיין לפני שנתיים או שלוש. לא במקרה שרבות מהפעילות המרכזיות שלקחו חלק במאבק במתווה הגז היו גם פעילות מרכזיות במאבק לצד תושבי שכונת גבעת עמל. כי אי אפשר להפריד בין מאבק למאבק.

> שנה בתמונות: תושבי גבעת עמל נאבקים על הבית

שוטרי מג״ב הודפים את פעילת הדיור הציבורי זהבה גרינפלד במהלך פינוי של שש משפחות בשכונת גבעת עמל, תל אביב, 27 מרץ, 2013. שירז גרינבאום/אקטיבסטילס

שוטרי מג״ב הודפים את פעילת הדיור הציבורי זהבה גרינפלד במהלך פינוי של שש משפחות בשכונת גבעת עמל, תל אביב, 27 מרץ, 2013. שירז גרינבאום/אקטיבסטילס

תושבים ופעילים עומדים עם שלטים על רכב הפוך אשר משמש מחסום נגד פינויי בתים צפויים בשכונת גבעת עמל בתל אביב, ה- 22 לאפריל, 2014. כביש הגישה הראשי לשכונה נחסם ע"י התושבים לאחר ששישה בתים קיבלו צוו פינוי גמיש התקף בין התאריכים ה- 23 לאפריל ל- 12 למאי, 2014. לפי התוכנית, 130 משפחות אשר מתגוררות בשכונה מאז 1948 יפונו מבתיהן ללא פיצוי הוגן. (אקטיבסטילס)

תושבים ופעילים עומדים עם שלטים על רכב הפוך אשר משמש מחסום נגד פינויי בתים צפויים בשכונת גבעת עמל בתל אביב, ה- 22 לאפריל, 2014. כביש הגישה הראשי לשכונה נחסם ע"י התושבים לאחר ששישה בתים קיבלו צוו פינוי גמיש התקף בין התאריכים ה- 23 לאפריל ל- 12 למאי, 2014. לפי התוכנית, 130 משפחות אשר מתגוררות בשכונה מאז 1948 יפונו מבתיהן ללא פיצוי הוגן. (אקטיבסטילס)

עכשיו אפשר לשמוח ולמלא מצברים. לחגוג ניצחון לרגע, גם הניצחון הוא מסויג ויכול להיות הרבה יותר גדול. אבל זה גם בדיוק הזמן להתחיל לפעול בכל הכוח במאבקים אחרים, חשובים לא פחות. אפשר לנוח, למעשה אני ממש בונה על מנוחה בזמן הקרוב, אבל עכשיו שיש לנו הוכחה כתובה על הנייר שמאבקים והפגנות יכולים להביא לשינוי, אסור לנו לעצור במתווה הגז. כי אם נמשיך להאבק, אולי גם יום אחד ייגמר הכיבוש. אולי ייבנה דיור ציבורי וזו אכן תהיה מדינה שבה קורת גג היא זכות יסוד. אולי נשקיע כסף ברווחה וחינוך במקום לקנות מטוסים שיזרקו פצצות.

אני לא נאיבית ואין לי המון אמון במערכת המשפט. מאבקים לוקחים זמן, שנים ודורות על דורות. גם הילדים שלי ימשיכו להאבק כדי לשנות את המציאות וכדאי מאוד שגם הנכדים, כי תמיד יש עוד מה לקדם ולשנות, אבל זה בסדר גמור לפתוח את השמפניה ולשמוח שהצלחנו, כי בלי ההישגים בדרך והחגיגות הקטנות והגדולות אנחנו הרבה פעמים נשחקות ונשברות ומפסיקות להיות פעילות.

לא ניצחנו בכל המאבקים ויש עוד אינסוף נבלים שמתפרנסים מזיעת אפhנו ומשפיכות דמים, אבל יום הפלת מתווה הגז, גם אם המתווה לא הופל לחלוטין, תמיד ייזכר אצלי כיום שבו קיבלתי את התזכורת שכל כך הייתי צריכה:  שכשיש אמונה אפשר לשנות מציאות קודרת. לחיי הניצחונות הבאים ואינשאללה שיקרו מהר מהר כל עוד יש לי את הכוחות לרקוד.

> געגועיו של אהוד יערי לימי "רסן הסוררת"

הפוסט בג"ץ הגז: איך זה מרגיש לנצח את ביבי ותשובה? הופיע ראשון בשיחה מקומית

למה חשיפת הירי בחברון טובה לישראלים?

$
0
0

חיכיתי וחיכיתי. עבד אל-פתאח שריף קוראים לו. לא "הפלסטיני", ולא "המחבל". חיכיתי וחיכיתי עד שגוף תקשורת מרכזי, כמובן שלא צהובונים סטייל "ביבי היום", "ידיעות אחרונות" או "וואלה!", אלא כלי תקשורת כמו "הארץ" או "חדשות 10", יפתחו אייטם על החייל הרוצח תוך אזכור שמו של עבד אל-פתאח שריף תחילה, ולא בסוף הכתבה או האייטם, אם בכלל. אני עדיין מחכה, למשהו שכנראה כבר לא יבוא.

מבחינתכם, ברור שפלסטיני מת עם סכין שהעז להיאבק באופן ישיר בכיבוש, מיד יזכה לשמות גנאי ולהתעלמות מזהותו האישית, משל נולד אדם ללא שם. לעומת זאת, איך תופסים מרבית הפלסטינים את החייל שלכם? כחייל כיבוש רוצח, עוד אחד מני רבים. וזהו. להבדיל מכם, אנחנו, למרות כל הסיבות המוצדקות שבעולם, לא ממהרים להדביק שמות גנאי דמוניים לבני אדם. מבחינתנו, החייל הוא לא "מחבל". למדנו מזמן לא להשתמש בטרמינולוגיה שלכם, וטוב שכך.

החייל היורה הוא רק עוד ילד שטוף מוח ושנאה שרצח, וכמו כל חייל, אפשר להניח שהיה רוצח עוד (או לכל הפחות מנסה) לולא נתפס, מול עדשות המצלמה, שלא כמו כמו האחרים – מי בכיר יותר ומי פחות, מי לבן יותר ומי פחות. רק המוח הציוני לא מסוגל להבין שחיילים חמושים בשטח כבוש הם מטרה לגיטימית לפי החוק הבינלאומי. רק הוא נזעק על מקרה אחד שתועד בצורה שלא מותירה מקום לספק, אבל מתעלם בנוחות אורווליאנית משאר המקרים בהם יש רק גופות, בלי מצלמות.

> הגיע הזמן להעיף את המילה "מחבל" מהלקסיקון

ואם באורוול עסקינן, מדהימה בעיני חוסר היכולת שלכם לראות את העיוורון הצדקני שלכם – הגיבנת שאתם ומשטרכם יצרתם. הצבא הרצחני שלכם לעד יהיה "מוסרי", והצד השני, זה הנלחם על כבודו וחירותו מתוך יאוש טוטאלי עד לכדי נכונות למות, לנצח ייתפס כטרוריסט או מחבל. זו המציאות מבחינתכם, וכמה שלא נכתוב, נדבר או נזדעק עליה – תעדיפו לטמון ראשכם בחול. ממש כמו האנשים הטובים באוקיאניה של אורוול.

על העיוורון

אלא שטמינת הראש בחול לא תכסה את ערוותכם. כמה נוח לכם לזרוק את אותו חייל שירה בראשו של עבד אל-פתאח שריף לאנחות, מבלי להודות אפילו לעצמכם שאתם צריכים אותו, ממש כפי שהייתם צריכים את עדן נתן זאדה, את שורפי משפחת דוואבשה מדומא או שאר פושעים אחרים. אתם צריכים אותם, הם הרי המגן האנושי שלכם מפניכם אתם עצמכם, זה שחוסם לכם את הגישה למראה הכנה שעל הקיר, או יותר נכון, על החומה. הרי תמיד תוכלו להביט עליהם, במקום על אותה מראה התלויה על החומה, ולהגיד לעצמכם: "הם החבר'ה הרעים, לא אנחנו. אנחנו מוסריים". אלא שרובכם הגדול לא. לא מימין, ולא משמאל.

[tmwinpost]

בכירי הממשלה, בכירי הצבא, העיתונאים הכי בכירים בארץ – רובם מסיתים, ורובם מייצגים אתכם, "הישראלי היפה", בין אם היה ימני ובין אם שמאלן. ואנחנו מדברים כאן על כל הגוונים המרכזיים של הישראלי היפה: זה שלא נזעק על טבח חסר הבחנה בנשים וילדים מדי כמה שנים בעזה, אלא תומך בו, וגם זה שדווקא כן מודה בפשע הכיבוש שנעשה ב-67' – אך מתעלם באותה נוחות אורווליאנית ממעשי הגזל והזוועה שאבותיו עשו לנו בכיבוש המקורי ב-1948 כי זה "היה נחוץ לשם הפרויקט הלאומי".

בין אם אתם ימניים גזעניים, ובין אם אתם שמאלנים נאורים בעיני עצמכם – המשותף לכם הוא הצורך בהעלאה למוקד של אנשים כמו אותו חייל-רוצח או אותם שורפי משפחות. הימני יוכל להשתמש בהם כדוגמאות כדי לקשקש על צבא מוסרי וכיבוש נאור, ועל "העמדה לדין כדי להיפטר מהתפוחים הרקובים הבודדים". ואילו השמאלן, ממש כפי שהוא מתחבא מאחורי הכיבוש של 67' כדי להתעלם מהפצע המדמם והפתוח של הנכבה ב-48', ינצל אותם כדי לנפנף ב"אכזריות הכיבוש" שמדרדר אותכם לרמתם של הילידים, הלא הם "המחבלים".

כאשר גם בעיתון "הארץ", הסמן המיינסטרימי היחידי שלכם לשפיות כאן, קוראים לילדים בני 11 ו-13 מחבלים, דעו לכם ששפיותכם בסכנה. בזמן שחלק גדול מהנאורים שבכם מתעכב על מזרחיותו של החייל הרוצח (כולל אלה ברשתות החברתיות שמיד הצביעו על מזרחיותו, תוך רמיזות חסרות בושה להיותו קורבן), היחידים באותו עיתון המסרבים לקרוא לפלסטינים אובדניים בשמות גנאי דמוניים הם גדעון לוי ועמירה הס – שניהם דווקא אשכנזים.

בעוד אתם רואים את הרצח כהזדמנות ללהג את עצמכם לדעת על אי אלו עיוותים ואי צדק מעמדי בחברה שלכם, כאילו שזה משנה משהו לפלסטינים, או כדי להתחבא מאחורי "כמה תפוחים רקובים" כי אתם ממש, אבל ממש בסדר, אתם מראים לנו שוב כי כשלתם לראות את התמונה הגדולה ואת הפשע הבאמת גדול המתחולל כאן. שוב.

> הירי בפלסטיני הפצוע בחברון הוא לא אירוע חריג

הפוסט למה חשיפת הירי בחברון טובה לישראלים? הופיע ראשון בשיחה מקומית

ההסתדרות לביה"ד: חברה בת של סלקום מנסה לפרק התארגנות עובדים

$
0
0

ההסתדרות הגישה הבוקר (שני) בקשה דחופה לבית הדין לעבודה בתל אביב נגד חברת סלקום ונגד חברה בת שלה – דינמיקה סלולר – בשל ניסיון לפגיעה בהתארגנות העובדים בחברה הבת. בהסתדרות דורשים לחייב את החברה להפסיק פעולות אלה, ולפצות את ההסתדרות ב-1.3 מיליון שקל.

בשבוע שעבר הודיעה ההסתדרות שיותר משליש מעובדי דינמיקה סלולר חתמו על טפסי הצטרפות, וכך הפכו אותה לארגון העובדים היציג בחברה. מאז, לפי הבקשה לבית המשפט, התחיל גל של איומים ולחצים על העובדים לבטל את חברותם בארגון או לא להצטרף אליו.

בהסתדרות מציגים מייל שנשלח ממחלקת משאבי אנוש של החברה אל מנהלי האזורים ובו טפסי ביטול חברות ריקים, שנועדו להחתמת עובדים שהצטרפו לארגון. בנוסף פנו מנהלי אזורים לעובדים ודרשו מהם לעזוב את ההסתדרות. מנהל אחד אמר שהתאגדות היא לא חוקית, מנהל נוסף פנה לחבר ועד ואמר לו שפעילותו היא "יריקה בפרצוף" של החברה, מנהלת נוספת אמרה שיחסי העבודה בחברה הם עניין פרטי בין העובדים להנהלה שאסור לערב בו אחרים, וכמה מנהלים הוקלטו כשהם מנסים להסית עובדים נגד אחד מחברי הוועד – כך לפי הבקשה.

בהסתדרות מדגישים שפעולות אלה נמשכו גם לאחר שהובהר להנהלת דינמיקה סלולר שמדובר בפעולות לפגיעה בהתארגנות שהן אסורות לפי החוק ולפי פסק דין פלאפון, שקבע שאסור להנהלה להביע את דעתה בפני העובדים על הצטרפותם לארגון עובדים. עוד מציינים בהסתדרות שלפי הפסיקה גם אם מצליחה ההנהלה ללחוץ על עובדים לחתום על טפסי ביטול – בפסיקה נקבע שאין לטפסים האלה תוקף אם נחתמו מיד לאחר הכרזת היציגות, בגלל שנחתמו תחת איומים. נציין שבתי הדין לעבודה נוטים להתערב פעמים רבות במצבים כמו זה, ובעבר אף נפסקו פיצויים משמעותיים שחברות נאלצו לשלם להסתדרות בגין פגיעה בהתארגנות.

> ביה"ד החזיר לעבודה יו"ר ועד שפוטר בשל "עלילת שווא" ביטחונית

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (צילום: גלית לובצקי CC BY-NC-SA 2.0)

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (אילוסטרציה: גלית לובצקי CC BY-NC-SA 2.0)

את הבקשה מטעם ההסתדרות הגישה עו"ד ענת גוטמן-מרום מהמחלקה המשפטית של הארגון. יקי חלוצי, יו"ר איגוד הסלולר, האינטרנט וההיי-טק בהסתדרות, ציין הבוקר כי "בזמן שענף הסלולר עבר מהפיכה אמיתית, וסלקום בעצמה מתגאה ביחסי עבודה קיבוציים, חברת הבת שלה השקיעה מאמצי על כדי לרמוס ברגל גסה את חופש ההתארגנות. לא נשלים עם זה".

בחברת דינמיקה סלולר, שמוכרת טלפונים סלולריים, טאבלטים ומכשירים נוספים, מועסקים כ-300 עובדים בכ-50 סניפים ברחבי הארץ, וכאמור למעלה משליש מהם הצטרפו להסתדרות.

מהנהלות דינמיקה סלולר ומסלקום לא נמסרה תגובה לידיעה.

> בג"ץ הגז: איך זה מרגיש לנצח את ביבי ותשובה

הפוסט ההסתדרות לביה"ד: חברה בת של סלקום מנסה לפרק התארגנות עובדים הופיע ראשון בשיחה מקומית

תקרית יערי-וייס: מי בכלל צריך פרשנים לענייני ערבים?

$
0
0

בסוף השבוע האחרון קיבלנו שוב תזכורת מדוע הזן הזה של עיתונאים – "פרשנים לענייני ערבים" – צריך להיכחד. מדובר ביהודים האלו שמבינים אותנו הערבים יותר מאשר אנחנו מבינים את עצמנו. אלו ששוב ושוב ביזו את עצמם ומקצועיותם על גבי המסך, שפעמים רבות מידי הפרשנות שלהם רחוקה מהמציאות ושעם כל פשלה שלהם מציינים שהעולם הערבי והמוסלמי הוא אכזרי ובלתי צפוי.

אני מודה לאל על הפיגוע השוביניסטי שעשה אהוד יערי לדנה וייס בערוץ שתיים שחשף שוב איך גברים כמוהו נעשים קנאים אמיתיים לטריטוריה שהם בנו לעצמם במשך שנים. הרי כאשר אישה עם דעה קצת אחרת מתקרבת לגדר האחוזה של הפרשן הבכיר מיד עולה החשש שהיא תראה זווית אחרת למציאות, דעה חדשה שמאיימת על המלל הפרשני שיוצא מפי מיטב "המומחים לענייני ערבים". ודעות כאלה צריך לנטרל, כפי שראינו. הרי כלל ברזל הוא שרק אהוד יערי וצבי יחזקאל ועוד כמה חברים מהפלוגה שולטים בטריטוריה הגברית המובהקת הזו, ורק להם ניתנה ההרשאה להניח את האמת באמצע הסלון הישראלי הממוצע.

> געגועיו של אהוד יערי לימי "רסן הסוררת"

מלחמת המפרץ, האינתפאדות, המלחמות על עזה, האביב הערבי – פעם אחר פעם יושבים "פרשנינו" באולפנים והתחזיות שלהם מתבדות. עוד ועוד ליקוט ואיסוף מידע מכלי תקשורת ורשתות חברתיות בשפה הערבית שמובא לקהל באופן סלקטיבי שמשרת את התאוריות הגרנדיוזיות שלהם על העולם הערבי ושתואם את האג'נדה של שר החוץ של ישראל .

בעידן הרשתות החברתיות, מצלמות האבטחה וגוגל טרנסלייט כל קבוצה מוכשרת של סטודנטים לתקשורת יכולה להכין כתבה שתציג תכנים מנוגדים למה שהפרשנים המלומדים מביאים לכם. במיוחד כאשר כיום תרגום הודעתו של הדובר של סדאם חוסיין או יאסר ערפאת בידי יערי או דיווח על עוד מפגש עם אבו מאזן כבר לא נחשבים להישג תקשורתי בלעדי.

[tmwinpost]

אז מתי ערוצי הטלוויזיה ותחנות הרדיו יתחילו לכבד את האוזן והעין של הציבור הישראלי, שכולל בין היתר אזרחים ערבים אסליים שמתעצבנים כל פעם מחדש מהמנגינה הדרמטית שנשמעת ממקהלת הפרשנים לענייני ערבים? ריבונו של עולם, אולי חברות ההפקות יתאמצו ולו פעם אחת להביא פרשן ערבי לענייני ערבים, כזה שמדבר את השפה מבין את התרבות והמנטליות ואת המציאות? לא מגיע לצופים מומחה אמיתי ממקור ראשון לנושא שהכי מעסיק אותם?

רק תדמיינו גבירותי ורבותי איך מומחה ערבי/ה רהוט שנון וחד לשון יכל לפוצץ בלון נפוח כמו אהוד יערי או להביך את צבי יחזקאלי בנתונים אמיתיים על העולם הערבי שהוא מכיר אבל לא מאיר בפניכם. סתם חשבתי לעצמי שאם ערבי מוכשר כמה שיהיה היה אומר מה שנאמר לדנה וייס אף אחד מגברי הפאנל המכובדים לא היה נשאר דומם בכיסא שלו. לכן שוב תודה על התקרית שהציבה את מראת האמת מול את פניה המכוערות של התקשורת השוביניסטית והגזענית של הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון.

> למה חשיפת הירי בחברון טובה לישראלים?

הפוסט תקרית יערי-וייס: מי בכלל צריך פרשנים לענייני ערבים? הופיע ראשון בשיחה מקומית


סגירת תיק רצח סוהא מנצור: זלזול בחייהן של נשים ערביות

$
0
0

כותבת אורחת: אסיל אבו ורדה

בזמן שברחבי העולם הערבי ציינו את יום האם, ב-21 במרץ, בחגיגות וגם ברשתות החברתיות, פורסמו בכלי התקשורת ידיעות לפיהן נסגר תיק חקירת הרצח של סוהא מנצור. מנצור, מחנכת ואמא לארבעה ילדים מטירה נורתה למוות מטווח קצר בזמן שהייתה ברכבה. על פי הפרסומים התיק נסגר מחוסר ראיות. מאז תחילת השנה שעברה נרצחו 17 נשים פלסטיניות אזרחיות ישראל.

בשנת 2007 נרצחה ליד ביתה בשכונת הדר בחיפה חברתי רים אל-קאסם מהכפר ראמה. אני עדיין זוכרת את היום שבו היא נרצחה, את הזעזוע וההלם הגדול שלי ושל כל מי שסביבנו. באותו היום כבר זימנו אותי לחקירה. בין אם זה במקרה ובין אם לא, החוקר היה ערבי-פלסטיני-דרוזי, כמו רים אל-קאסם שהייתה פלסטינית דרוזית. גם אז לאחר כמה חודשים נסגר התיק מחוסר ראיות. למי יש אינטרס לסגור את התיקים האלה? מי חוקר את המקרים האלה? פלסטינים אזרחי ישראל או ישראלים יהודים? האם החוקרים אובייקטיביים כלפי מקרים כאלה או שיש אצלם משקעים של פטריארכליות? או שיש להם אינטרסים פוליטיים אחרים?

בשנות ה-60 וה-70 פעלה ישראל כדי להעלות את שיעור גביית המיסים ואף העבירה חוק בנושא. למרות שהיו אנשים שסירבו לשלם מיסים כי הם לא רצו להשתייך לישות הציונית, מדינת ישראל הצליחה לאכוף את החוק הזה על החברה הפלסטינית דרך ענישה אישית וקולקטיבית. נשאלת השאלה למה המוסדות אינם מסוגלים לאכוף נורמות חברתיות נגד אלימות בחברה הפלסטינים שמופנה נגד נשים ואחרים? את מי משרתים המשך האלימות וחוסר הבטחון בחברה הפלסטינית?

> לזכרה של סוהא מנצור: מאות הפגינו בטירה נגד רצח נשים

תיק הרצח שלה נסגר ביום בו ברחבי העולם הערבי ציינו את יום האם. סוהא מנצור

תיק הרצח שלה נסגר ביום בו ברחבי העולם הערבי ציינו את יום האם. סוהא מנצור

הרשויות הישראליות הצליחו לעצור את הפושע נשאת מלחם חמישה ימים לאחר שהרג ופצע אזרחים יהודים בבית קפה. במהלך חמשת הימים האלה ראינו את רמת המוכנות והמקצועיות של המשטרה ושל מוסדות הבטחון שבסופו של מרדף תפסו אותו והוציאו אותו להורג בכפר שלו.

[tmwinpost]

באותו אירוע ראש הממשלה נתניהו הצהיר שהוא לא מוכן שתהיה מדינה בתוך מדינה והפנה אצבע מאשימה כלפי החברה הפלסטינית בתוך ישראל. מה שנתניהו שכח הוא שאנחנו חיים במדינה בתוך מדינה מאז הקמת המדינה הציונית, שמתעלמת מאכיפת החוק בתוך החברה הפלסטינית ומשתמשת באנרכיה החברתית בתוכה כקלף מנצח וכהוכחה לזה שהחברה הפלסטינית אינה מצייתת לחוקים. כל זאת בזמן שהמשטרה הוכיחה במהלך השנים את השאננות והזלזול שלה כלפי מקרי אלימות בכלל וכלפי נשים פלסטיניות בפרט.

רצח נשים פלסטיניות בתוך גבולות הקו הירוק אינו נוגע לבטחון המדינה, לכן אין לרשויות האמונות על בטחון הפנים אינטרס אמיתי למצוא את הפושעים. מאחר ואנחנו אזרחי מדינת ישראל רק על הנייר, החברה הפלסטינית בתוך ישראל אינה חיה במצב של בטחון, מבפנים ומבחוץ. הממסד הישראלי אינו מגן על אזרחים פלסטינים.

יש מדינות ערביות ואסלאמיות כמו ערב הסעודית, מצרים, טורקיה ופקיסטן בהן קיים חוק לפיו מי שמבצע רצח על רקע מה שמכונה "כבוד המשפחה" אינו נשפט. בפועל זה מה שמדינת ישראל עושה עם אזרחיה הפלסטינים, אבל בתואנה של חוסר ראיות.

פלסטיניות אזרחיות ישראל משתתפות במשמרת מחאה בעיר רמלה לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, 25 בנובמבר, 2015. המשתתפות העמידו מייצג ארונות קבורה כמחאה על אלימות במשפחה ועליית מספר הנשים שנרצחו על ידי בעליהן. (אקטיבסטילס)

פלסטיניות אזרחיות ישראל משתתפות במשמרת מחאה בעיר רמלה לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, 25 בנובמבר, 2015. המשתתפות העמידו מייצג ארונות קבורה כמחאה על אלימות במשפחה ועליית מספר הנשים שנרצחו על ידי בעליהן. (אקטיבסטילס)

במקביל, אני תוהה מה דעתה של ועדת המעקב כלפי רצח נשים בחברה הפלסטינית. מדוע היא לא מכריזה על יום שביתה או אפילו קוראת להפגנה נגד היחס של המשטרה לרצח נשים בחברה הפלסטינית? האם המקרים של רצח נשים אינם שווים מעקב? האם האלימות בחברה שלנו אינה תיק שצריך לטפל בו?

גם קולה של הרשימה המשותפת לא נשמע. חברת הכנסת עאידה תומא, יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה, אמנם נאמה בכנסת בעקבות סגירת תיק הרצח של מנצור, אבל בתקשורת הישראלית לא תוכלו למצוא אזכורים לכך. כי את מי מעניינת עוד אישה ערביה שנרצחה?

מדוע מקרים של רצח נשים אינם נמצאים במרכז השולחן ובקדמת הבמה ובדיון יומיומי? מדוע אנחנו דנות בנושא הזה למספר ימים ואז חוזרות ושותקות? למה אין המשכיות לדיון ולמה אין ענישה קשה ולמה לא כופים על המשטרה להמשיך לחקור כמו שצריך ולמנוע את התופעה? בסופו של דבר, עם כל המוסדות והארגונים הפמיניסטיים שמנסים להעלות מודעות, אנחנו נותרים חברה יתומה. חברה שאין מי שידאג לדבר הבסיסי ביותר בה – החיים שלנו.

אסיל אבו ורדה עוסקת בתחום התאטרון ומטפלת בפסיכודרמה. היא עובדת עם אוכלוסיית נפגעי טראומה מרקע רצח במשפחה, נשים ונערות בסיכון. תרגמה מערבית: דימה דראושה.

> תקרית יערי-וייס: מי בכלל צריך פרשנים לענייני ערבים?

הפוסט סגירת תיק רצח סוהא מנצור: זלזול בחייהן של נשים ערביות הופיע ראשון בשיחה מקומית

זוכי פרס טיורינג, וכיצד ה-NSA מצליח לפרוץ לרשתות מאובטחות

$
0
0

בחודש יוני הקרוב יוענק פרס טיורניג לקריפטוגרפים מרטין הלמן וויטפילד דיפי, שהמציאו את הפרוטוקול הקרוי על שמם, על הרעיון של שימוש במפתח פומבי לצורכי הצפנה, פרדיגמה אותה הציגו לראשונה ב-1976. בעזרת השיטה שהמציאו, שני אנשים יכלו לראשונה לשוחח באופן בטוח בלי הצורך להיפגש קודם כדי להסכים ביניהם על צופן מסוים. הפרס הוא המקבילה במדעי המחשב של פרס נובל.

אף אחד לא חשב שזה אפשרי עד שהציגו הלמן-דיפי את הרעיון שלהם, שמאז שינה את העולם והפך את האינטרנט למה שהוא היום. בקצרה השיטה עובדת כך: אדם א' רוצה לדבר עם אדם ב' דרך צד ג'. א' שולח מסר לב' בתוך קופסא סגורה, ג' לא יכול לקרוא את המסר מכיוון שהקופסא סגורה. אבל כך גם ב'. הוא מוסיף מצידו מנעול נוסף לקופסא ושולח את הקופסא בחזרה לא', עכשיו עם שני מנעולים. א' מוריד את המנעול שלו, ומחזיר את הקופסה בחזרה לב', עכשיו רק עם המנעול של ב', אותו הוא יודע לפתוח. בכל התהליך הזה ג' לא מסוגל לקרוא את המסר מכיוון שתמיד שיש לפחות מנעול אחד בקופסא, עד שהיא מגיעה לב' והוא פותח אותה.

הלמן סיפר כי כשהחל לעבוד בתחום כולם אמרו לו שהוא טיפש כי "בחיים לא תגלה שום דבר כי אם זה היה אפשרי, ה-NSA (הסוכנות האמריקאית לביטחון לאומי) כבר היו עושים את זה, ואם כבר תשיג משהו הם ידאגו שלא תוכל לפרסם את זה".

הם לא לגמרי טעו. מה שהם לא ידעו זה שבאותו זמן בסוכנות כבר הכירו מספר שנים את השיטה והשתמשו בה כדי להעביר מסרים מוצפנים. ה-NSA אכן ניסו למנוע את פרסום הפרוטוקול לציבור ואיימו בתביעות בשל פגיעה בביטחון המדינה, לכן החליטו השניים ב-1977 כי הלמן יציג את המאמרים לבדו מכיוון שכבר נהנה מקביעות. בסופו של דבר ב-NSA ויתרו ולא מנעו את הפרסום. לא הייתה להם דרך לעצור אותו בדיוק בגלל שיטת דיפי-הלמן, בה יכלו המפתחים להשתמש בכדי להפיץ את הצופן שלהם כך שאף אחד לא היה יכול להוכיח שהם אלו האחראיים על הפצתו.

לא סתם ניסו כל כך ב-NSA למנוע את פרסום השיטה. עצם הרעיון לא פגע ביכולת שלהם לשמור על מידע סודי, הרי השניים לא הציגו דרך לפרוץ את הפרוטוקול, אבל דיפי-הלמן למעשה שם קץ לחלומות האח הגדול של הסוכנות ושל כל שלטון באשר הוא. כל אחד יכול להצפין מידע ואף אחד לא יכול לקרוא אותו מלבד האדם לו היה המידע מיועד. ואם להשתמש בדימוי של אורוול מ-1984 "ניפגש במקום שאין בו חשיכה", היכן שסוכני חרש לא מאזינים. שיטת דיפי-הלמן בעצם דאגה לכך שבכל מקום השמש תאיר.

הפרוטוקול והרעיונות שהביא עמו מאפשרים לנו להשתשמש באינטרנט בצורה בטוחה, ובלעדי זה העולם היה מקום מאוד שונה. אין ראוי מהם לפרס הזה הניתן על שמו של אדם האחראי יותר מכל למהפכה הזו כמו אלן טיורינג.

> מה באמת עשה ההאקר מעזה שנעצר על ידי ישראל?

הקריפטוגרפים ויטפילד דיפי ומרטין הלמן

הקריפטוגרפים ויטפילד דיפי ומרטין הלמן

מדינות מפצחות אתרים

אבל אליה וקוץ בה. בהנחה שהנחות של דיפי-הלמן נכונות – הנחה שאנחנו לא יודעים להוכיח היום אבל מאוד יפתיע אם היא לא נכונה – לא ניתן לפרוץ את הפרוטוקול (לפחות עד להמצאת מחשב קוונטי בעל קיבולת מספקת, דבר שרחוק שנים רבות כנראה מאיתנו). אך בכל זאת בשנים האחרונות האחרונות הסתובבו שמועות רבות שה-NSA מסוגל להאזין לחלק ניכר מתעבורת האינטרנט המוצפנת, וגם אדוארד סנודן דיבר על כך. אז איך מצליחים שם לפרוץ משהו שכולם מאמינים שלא ניתן לעשות?

מאמר שהתפרסם בשנה שעברה חושף כנראה את התשובה לכך. למי שמודאג, לא – הפרס לא הוענק בטעות להלמן ודיפי, הם לא טעו. אבל יש מקום להיות מודאגים בכל זאת. לפי החישובים שהובאו במאמר השקעה כספית בחישוב בסדר גודל שה-NSA מסוגל לה בקלות, פחות ממיליארד דולר, מאפשרת לצותת לחמישית מהאתרים המאובטחים הכי פופולריים בעולם, זאת בעזרת חישוב מוקדם שיארך כשנה על גבי ציוד סטנדרטי. חישוב נוסף דומה כבר מאפשר להם לצותת לשני שליש מרשתות ה-VPN בעולם – רשתות להעברת מידע פרטי על גבי תשתית ציבורית. כך בכל שנה ה-NSA יכולה להמשיך ולפצח רשתות נוספות. רק להדגיש, מדובר בחישוב המתבצע פעם אחת יחידה ומאפשר מאז להאזין בקלות לאותן רשתות שנפרצו.

[tmwinpost]

הבעיה לפי המאמר היא לא של הרעיון עצמו של דיפי-הלמן, אלא של דרך היישום שלו. כדי להשתמש בשיטה של דיפי והלמן הצדדים צריכים בהתחלה להסכים על מספר ראשוני גדול. כאשר הקימו את התשתיות המאובטחות של אתרים אלו לא נמצאה סיבה למה לא ניתן להשתמש תמיד באותו המספר, או לפחות במספר אחד מתוך קבוצה קטנה מסוימת מחושבת מראש, למרות שידוע יש אינסוף כאלו.

אך מהמאמר עולה כי זהו פגם קריטי. ברגע שנעשה שימוש באותו המספר במקומות רבים ניתן לבצע חישוב, אדיר אך אפשרי, ומאותו הרגע להאזין לכל התשתיות המשתמשות באותו המספר בקלות. אמנם לא הכל אבוד, אם נרצה לשוחח באופן סודי עדיין ניתן לעשות זאת, ועדיין ניתן לעשות זאת בעזרת השיטה של דיפי-הלמן, אך זוהי בעיה אקוטית ותיקונה ידרוש שנים רבות. אגב, לא מן הנמנע שפגם קטלני זה הוכנס במכוון על ידי ה-NSA עצמה.

ואם התחלנו עם טיורינג גם נסיים בו. ההשקעה הנדרשת לפיצוח היא בסדר גדול שרק מדינה מסוגלת לה, נניח כמו זו שהושקעה על ידי בריטניה במלחמת העולם השנייה בפיצוח האניגמה בבלצ'לי פארק על ידי אלן טיורינג וצוותו. גנב פשוט שרוצה לגנוב את כרטיס האשראי שלנו לא מסוגל לעשות זאת היום. אבל גם אם לא מטריד אותנו שארה"ב ומדינות נוספות, ביניהן ישראל אשר משתפת מידע עם ה-NSA, יצוטטו לתקשורת המוצפנת שלנו ויוכלו לאגור אותה, אולי כדאי להיות מודאגים מכך שבדיוק כמו שסנודן הצליח להוציא כמות נכבדת של מסמכים משם, אין מניעה שעובדים נוספים יוכלו להשתמש במידע שנאגר עלינו במחשבים העצומים למטרות אחרות ופחות אציליות. אף ייתכן שארגון פשע מספיק מתוחכם ירתום לעצמו מספיק כוח מחשוב ממשתמשים פרטיים בעולם ויבצע חישובים מעין אלו.

עם זאת לא הכל שחור, למשל פוסט זה נכתב ללא שימוש באף נוסחה מתמטית אחת למרות שהיה אפשר להשתמש בכמה וכמה.

> "פיגוע פייסבוק": כך מנסה הצבא להוכיח שסטטוס הוא עילה למעצר

הפוסט זוכי פרס טיורינג, וכיצד ה-NSA מצליח לפרוץ לרשתות מאובטחות הופיע ראשון בשיחה מקומית

לראשונה: סרבנית מצפון טרנסג'נדרית נשלחה למאסר

$
0
0

היום (שלישי) אחר הצהריים נשפטה לכלא הצבאי סרבנית הגיוס מטעמי מצפון איידן קטרי – ככל הידוע הסרבנית הטרנסג'נדרית הראשונה אי פעם שנשלחת לכלא צבאי.

קטרי התייצבה הבוקר בלשכת הגיוס בתל השומר, ועמה כעשרים מפגינים שהגיעו לתמוך בה, ולאחר כמה שעות נשפטה בדין משמעתי על ידי קצין לשבוע מאסר בגין סירובה להתגייס. עם כניסתה לכלא אמרה קטרי שהיא פועלת מתוך תחושה של סולידריות עם נשים פלסטיניות שחיות תחת הכיבוש הצבאי הישראלי, וכן במחאה פמיניסטית נגד היחס השונה לגברים ולנשים בצבא עצמו.

בשעות הערב קטרי הועברה לכלא שש בעתלית – כלא גברים. מדובר צה"ל טרם נמסר איך יתמודד מערך הכליאה הצבאי עם טרסנג'נדרית מאחורי סורג ובריח בכלא גברים. בשב"ס, לשם השוואה (ולמרבה הזוועה), כולאים טרסנג'דריות באגף הפרדה – כלומר בתנאים קשים יותר. רק לאחרונה עתרה אסירה טרנסג'נדרית לבג"ץ נגד מדיניות זאת.

> מה באמת עשה ההאקר מעזה שנעצר על ידי ישראל?

סרבנית המצפון איידן קטרי מתייצבת בתל השומר לקראת כליאתה (אורן זיו / אקטיבסטילס)

סרבנית המצפון איידן קטרי מתייצבת בתל השומר לקראת כליאתה (אורן זיו / אקטיבסטילס)

איידן קטרי, בת 19, נולדה כגבר וגדלה במשפחה מסורתית בחולון, וכיום מזדהה כאישה, על אף שלא עברה כל טיפול פיזי. לפי עדותה בשנים האחרונות היא עברה מהפך, שגרם לה להכיר בשוויון בין כל בני האדם, בניגוד לתפיסת "העם הנבחר" שעליה גדלה. לקראת גיוסה התנהלה מול הצבא כגבר, ואף יועדה לגיוס קרבי בגדוד "ברדלס", אך ככל שהתקרב הגיוס התברר לה שהיא לא מסוגלת להתגייס לצבא. "צבא אינו יכול להיות מוסרי מעצם התבססותו על שימוש בנשק, ומלחמה לא יכולה להיות התשובה לכל צרותינו", כתבה בהצהרה לקראת כליאתה (קטעים נוספים מההצהרה בהמשך).

היום, כאמור, התייצבה בכניסה לבסיס תל השומר, ועמה כעשרים מפגינות מתנועת "מסרבות" שהגיעו להביע בה תמיכה. בהפגנה קטנה במקום קראו המפגינות "הכיבוש דבר נורא – סרבנית היא גיבורה", "איידן, איידן, אל ייאוש – עוד נגמור עם הכיבוש", ועוד.

בכלא הצבאי יושבת בימים אלה גם סרבנית המצפון תאיר קמינר, שנשפטה השבוע לתקופת מאסר רביעית, בת 20 ימים, לאחר שריצתה כבר 75 ימי מאסר בשלוש תקופות כליאה קודמות. סרבניות מצפון שמסרבות להתגייס נשפטות לרוב לתקופות של עד חודש, משתחררות, חוזרות לבקו"ם (מיט"ב), מסרבות שוב ונשפטות שוב וחוזר חלילה – עד שהצבא מחליט לתת להן פטור.

בדובר צה"ל הדגישו הערב שכליאתה של איידן קטרי לא קשורה להיותה טרסנג'נדרית, ושלמעשה עד היום הצבא לא ידע על זהותה. כאמור, בצבא טרם השיבו איך יתמודד הכלא הצבאי עם זהותה.

> הירי בפצוע הפלסטיני בחברון הוא לא אירוע חריג

הפגנת תמיכה באיידן קטרי עם כניסתה לכלא, תל השומר (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפגנת תמיכה באיידן קטרי עם כניסתה לכלא, תל השומר (אורן זיו / אקטיבסטילס)

עוד מתוך הצהרת הכליאה של איידן קטרי:

הצבא הוא גוף פטריארכלי, המנציח עבור הצעירים את א-הסימטריה בין גברים לנשים. ניתן לראות זאת דרך תפקידים בצבא בעלי הבניה 'נשית', כמו מזכירה, אל מול תפקידים בצבא בעלי הבניה 'גברית', כמו לוחם. שירת בצבא מחזק את הדיכוי הגברי של הצעירות והצעירים בישראל, את ההיררכיה בתוך ההנהגה – כיוון שמנהיגים צבאיים הופכים למנהיגים בפוליטיקה ובחברה האזרחית כולה. אני מסרבת לקחת חלק בארגון אשר הופך תכונות 'גבריות' כמו אלימות וכוחנות לכרטיס כניסה לאליטה חברתית.

כמי שמאמינה בשוויון מגדרי בין גברים לנשים, אני לא יכולה להתעלם מאי שוויון בסוגיות אחרות. ערבים ויהודים חיים בארץ הזו כשני מעמדות שונים, ישראלים ופלסטינים חיים תחת מערכות חוק שונות, ויהיה זה אבסורד לחתור לצדק במסווה של אי צדק. אני נאבקת נגד הדיכוי שלי – הדיכוי המגדרי שלי כטרנסית והדיכוי העדתי שלי כמזרחית, ואם אעצום עיני ואקח חלק בדיכויו של עם אחר, תהיה זו צביעות…

נסעתי בימי שישי להפגין בכפר בלעין נגד שוד האדמות של הכפר לטובת ההתנחלות הסמוכה, והבחנתי במרחב האלים והחנוק בו הילדים בכפר נמצאים. כאשר הצבא לא מאפשר לתושבים להפגין באף דרך חוקית, ואז הוא זורק רימוני גז על זקנים, ילדים, גברים ונשים שיוצאים מבתיהם כדי להביע מחאה – אני לא יכולה אלא לחוש בושה. עבור החיילים, זה מרגיש כמו משחק מחשב, אך בחיים האמתיים ישנם קורבנות.

עבור הקרבנות הללו אני קמה ואומרת לא. הגיע הזמן לברית של קרבנות הדיכוי – השוביניסטי, העדתי, הלאומי, הגזעני. כולנו סבלנו מהגזענות והאלימות של סביבתנו, בואו נעמוד זה לצד זה ונסרב לה.

 > יערי מול וייס: מי בכלל צריך פרשנים לענייני ערבים?

הפוסט לראשונה: סרבנית מצפון טרנסג'נדרית נשלחה למאסר הופיע ראשון בשיחה מקומית

המשטרה נגד החיסיון העיתונאי: מה האינטרס של הציבור?

$
0
0

כותבים אורחים: אמיר בשה ומורן סבוראי

במסגרת חקירה שהיא מנהלת תחת צו איסור פרסום, פנתה משטרת ישראל לאחרונה לבית המשפט בבקשה שיורה לכל מערכות החדשות בערוצי הטלוויזיה והאינטרנט למסור לידיה חומרים עיתונאים שנמצאים ברשותם הקשורים לאותה פרשה. בית המשפט הסכים, הצווים יצאו, ומערכות התקשורת התנגדו ומחו נגד הצו.

אין זו הפעם הראשונה בה מבקשת משטרת ישראל מבתי המשפט אישור לעשות שימוש בחומר עיתונאי שנמצא ברשותם של עיתונאים וכלי תקשורת וזאת על אף מעמדו של החיסיון העיתונאי שהמשטרה מנסה, שוב ושוב, לצמצם אותו. נושא הסרת החיסיון העיתונאי תלוי ועומד גם כעת בפני בית המשפט המחוזי בעקבות דרישת המשטרה לקבל חומרי גלם עיתונאיים מתוך ראיון שערך כתב חברת החדשות של ערוץ 2, גיא פלג, עם נאשמת בפלילים.

בעבר המשטרה אף פנתה לבית המשפט בבקשה שנדחתה להסרת החיסיון לגבי מסירת תמונות שצילמה צלמת עיתונות במהלך התפרעת מפגינים יהודים במפקדת חטיבת יהודה, וגם דרשה מצלמי עיתונות למסור לה תמונות מעימותים עם בדואים ליד העיירה חורה. בשני המקרים האחרונים בתי המשפט בסוף ביטלו את הדרישה המשטרתית.

הרשות הרביעית

החיסיון העיתונאי הוא כלי בעבודת העיתונאי ופגיעה בו מהווה צמצום של החירות העיתונאית, לצד פגיעה גם מערכת היחסים המורכבת והעדינה בין העיתונאי לבין המקור. החיסיון העיתונאי חל גם על זהות המקורות וכן על חומר שנמסר לעיתונאי ממקורותיו לרבות גם למידע שעלול לחשוף את המקור – כלומר, גם חומר עיתונאי שלא נוצר עקב הסכמה מפורשת בין העיתונאי למקור. פגיעה במערכת היחסים העדינה שבין העיתונאי למקור, יכולה ותהיה לאפקט מצנן על מקורות שיחששו מחשיפה דבר שיגרום לסיפורים רבים, שיש אינטרס ציבורי לחשיפתם, להיוותר עמוק מאחורי הקלעים והעין הציבורית, בתוך "תיבת פנדורה" שלא תיפתח לעולם.

מנגד, לטענת המשטרה והפרקליטות, החשיבות של גילוי האמת – חייבת להיות מעל החיסיון העיתונאי. לנושא זה נחזור בהמשך.

> עיתונאים בעד צנזורה: על כתבת שוברים שתיקה בערוץ 2

צללית

בפסק הדין בעניין ציטרין (1987), שהניח את היסודות לחיסיון העיתונאי, נקבע כי חריגה מחיסיון עיתונאי תתאפשר רק במקרים חריגים, בהתקיים מבחן משולש של רלוונטיות (המידע המבוקש רלוונטי להליכי המשפט והחקירה), מהותיות (המידע המבוקש חיוני ובעל חשיבות למען עשיית צדק בעניין מהותי, קרי פשע או עוון בעלי תוצאות או משמעות מהותית) ונחיצות (המידע המבוקש נדרש מאחר ואין אפשרות לערוך משפט צדק ללא קבלתו).

בית המשפט העליון דאז עמד על יסודותיו של חסיון זה (שיסודו בהלכה הפסוקה ולא בחוק) במבנה הדמוקרטיה ובמקומו החשוב של חופש הביטוי במסגרת זו. ראוי לזכור, כי "חירות הביטוי" אינה רק מטבע לשון שחוק, אלא כלי המאפשר דיון ציבורי, ובמסגרתו תחרות הוגנת בין עמדות שונות. "שוק הרעיונות" המתאפשר באמצעות חירות הביטוי הוא כלי של ממש בשמירה על הדמוקרטיה ועל שלטון החוק, ובתוך כך, בהמשך בחינתה של האמת ביחס למתמודדות אפשריות שונות הטוענות לכתר.

לכן העיתונות נחשבת חלק מ"הרשות הרביעית" (לצד שלושת הרשויות הקלאסיות: השופטת, המחוקקת והמבצעת), שתפקידה להגן על הדמוקרטיה ועל שלטון החוק באמצעות עמוד התווך של ביקורת ציבורית, זאת היא עושה לצידם של גורמי ביקורת נוספים, כמו מבקר המדינה.

עיתונאי הוא לא "מודיע"

במובן היסודי ביותר, החסיון העיתונאי אינו "שייך" – אם כן – לעיתונאי זה או אחר, ואף לא למקור זה או אחר, אלא הוא שייך לציבור. השאלה אינה – ובכל מקרה אינה רק – מה רוצה או מה מוכן המקור וגם אינה מה רוצה העיתונאי הספציפי, כפרט.

[tmwinpost]

במאמר מפורסם בן כמעט מאה שנה עשה המשפטן הופלד הבחנה בין שימושים שונים של המילה זכות: זכות; פריבילגיה; חסינות; וכוח. אם ניישם את ההבחנה הוותיקה הזו על שאלת גבולות החיסיון העיתונאי, ועל מה שמתרחש בכלל בעולם העיתונות, אזי חשוב להדגיש: הזכות היא של הציבור, להיות בעל עיתונאות חופשית; הפריבילגיה היא של העיתונאי, זו הפריבילגיה שלא לחשוף מידע מסוים המוגן באמצעות החיסיון העיתונאי; הכוח, להפעיל את החיסיון, גם הוא של העיתונאי, שאינו כפוף בעניין זה לגורמים שלישיים; ואילו החסינות, מוענקת למקור.

ובמילים אחרות – כפי שעורך דין אינו רשאי לחשוף את מה שחוסה תחת חיסיון עו"ד-לקוח (כי הזכות אינה שלו), כך גם העיתונאי (ואפילו המקור) אינם בהכרח רשאים לחשוף מידע החוסה תחת חיסיון עיתונאי, כי הזכות אינה של מי מהם – אלא של הציבור עצמו.

אכן, חשוב וראוי כי במדינה מתוקנת תהיינה רשויות אכיפה ראויות לשמן והפשע יימנע. חשוב לא פחות כי תהיה עיתונות חופשית – המדובר בשתי רשויות שראוי שלא יתערבבו זו בזו במובנים הפוגעים בעקרונות היסודיים ביותר המקימים אותן.

> תקרית יערי-וייס: מי בכלל צריך פרשנים לענייני ערבים?

בית העיתונאים על שם סוקולוב בתל אביב (צילום: Deror_avi, ויקימדיה)

בית העיתונאים על שם סוקולוב בתל אביב (צילום: Deror_avi, ויקימדיה)

עיתונאי אינו עוד משלח יד אלא תפקיד בעל מעמד וחשיבות ציבורית במדינה דמוקרטית, וחלות על העיתונאי נורמות כבדות משקל של אחריות והבאת הסיפור האמיתי בפני הקורא, הצופה או המאזין.

השאלה היא מה נכון מבחינה ציבורית וכיצד שומרים על עיתונאות חופשית, שאינה תלויה ברשות המבצעת ואינה הופכת לגורם שהוא חלק מהרשות המבצעת. עיתונאי אינו "מודיע" של הרשות המבצעת, אינו "עובד" של הרשות המבצעת, ועם כל החשיבות של שמירה על החוק ומניעת פשע (שאיננו מזלזלים בו כמובן), ראוי גם ראוי שהעיתונאות תישאר חופשיה מהרשות המבצעת, שימשיכו ויבואו בשעריה ידיעות התורמות לחופש הביטוי ולזרימה החופשית שלו.

אכן, יש ובמסגרת ראיון עיתונאי נחשפות עובדות חדשות שהמשטרה או רשויות החוק מעוניינות להמשיך ולחקור אותן. לשם כך הן רשאיות, כמובן, להזמין לחקירה את אותם גורמים החיוניים להמשך החקירה, יהא זה המקור או גורם אחר. החובות והזכויות העומדות לנחקר במסגרת כזו – ולרבות זכות השתיקה מחד והחובה להעיד מאידך – עומדות בעינן. ואולם אין לאפשר לרשות המבצעת להיכנס לגדרי הרשות המבקרת ולקבל חומרי רקע או חומרי גלם עיתונאים – משום שיש בכך כדי להפר את האיזון העדין, השברירי לעיתים, שהוא מה ששומר על שלטון החוק.

עו"ד אמיר בשה ועו"ד ד"ר מורן סבוראי הם היועצים המשפטיים של ארגון העיתונאים בישראל ושותפים במשרד בשה זבידה סבוראי, המתמחה במשפט עבודה.

> אובמה והוותיקן כבר חשפו את מסמכי החונטה. ומה עם ישראל?

הפוסט המשטרה נגד החיסיון העיתונאי: מה האינטרס של הציבור? הופיע ראשון בשיחה מקומית

רשמית: מח"ש סגרה את התיק נגד השוטר שירה למוות בצעיר מרהט

$
0
0

ב-14 בינואר בשנה שעברה, במהלך פשיטה משטרתית בשכונה 26 בעיר רהט, ירה שוטר ממשטרת רהט כדור מנשקו והרג את סאמי אל-ג'עאר, צעיר בן 22, שחזר מעבודתו. בתחילה השוטר היורה שיקר לגבי נסיבות האירוע, אולם כחודש לאחר מכן הוא הודה במעורבות בירי, נעצר לחקירה, אך שוחרר תוך זמן קצר למעצר בית. מאז הוחזר לעבוד לצד מפקד מחוז דרום במשטרה. על נסיבות המקרה ניתן לקרוא בהרחבה כאן.

בדצמבר האחרון פורסם בשיחה מקומית כי תיק החקירה צפוי להיסגר "מחוסר ראיות".  כך נמסר על ידי ראש המחלקה לחקירת שוטרים, אורי כרמל, למשפחת ההרוג. לאחר הפרסום משרד המשפטים טען כי "לאחר שנמצא כי השיח עם המשפחה השכולה לא מוצה, הוחלט להשהות בשלב זה את קבלת ההחלטה בתיק". ההודעה אכן הועברה לפרקליט אשר ייצג את המשפחה, אך זה לרוע המזל נפטר זמן קצר לאחר מכן.

"הארץ" מפרסם עתה כי בתחילת פברואר שלחה המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) לארגון "מיזאן לזכויות אדם" מכתב בו נמסר כי התיק החקירה נסגר, זאת בלי להודיעה למשפחה. ארגון מיזאן טוען מצדו כי לא קיבל את המכתב, וממילא ייצג את אל-ג'עאר לתקופה קצרה לפני כשנה אך מאז לא היה צד בתיק.

ראיון עם חאלד אל-ג'אהר, אבי ההרוג:

קשה שלא לתהות על ההתנהלות של מח"ש, אבל יותר מכך על סגירת התיק. כרמל עצמו סיפר כי אינו מאמין לשוטר, שזה לא מפתיע בהתחשב בתוצאות בדיקת פוליגרף שנערכה לו. תחילה נשאל האם ירה לכיוון בני-אדם. הוא ענה שלא, בהתאם לגרסתו כי ירה באוויר כמו חבריו, בשאלה זו הוא נמצא דובר שקר. לאחר שהבין כי נתפס בשקר, ובהתייעצות עם עורך דינו, הוא שינה את גרסתו לכך שירה באוויר ותוך כדי שהחזיר את הנשק לנרתיקו נפלט לו כדור. עוד טען השוטר כי בתחילת העדות הוא פחד ולכן שיקר.

אז נשאל האם ירה לעבר סאמי אל-ג'עאר, הוא טען שלא ונמצא דובר אמת. ההסבר לכך פשוט: השוטר לא הכיר את סאמי אל-ג'עאר, ולא ידע איך הוא נראה. שאלה כזו לא הייתה צריכה כלל להשאל מבלי לבדוק קודם לכן האם הוא יודע מי הוא  סאמי אל-ג'עאר.

שאלה זו מיותרת מסיבה נוספת. בזירה נמצא קליע שעליו נותר דנ"א של סאמי אל-ג'עאר, והקליע תואם לנשקו של השוטר. בעוד שבדיקות פוליגרף אינן קבילות בבית המשפט, הבדיקה הזו מצביעה על כך כי שוטר זה, ולא אחר, אכן ירה ופגע בסאמי אל-ג'עאר.

על סמך פרטים אלו לא ניתן לקבוע האם קיים סיכוי סביר להרשעה בחשד להריגה, אך לכל הפחות מדובר ברשלנות שהביאה למותו של אדם חף מפשע, ויש לתת עליה את הדין. גם פליטת כדור ברשלנות יכולה להביא להרשעה בהריגה, כפי שמוכיחים מקרים קודמים. קשה להבין איך במצב הזה בכל זאת נקבע כי אין די ראיות להגשת כתב אישום אפילו בעבירה מופחתת.

ממח"ש נמסר בתגובה לידיעה בהארץ:""בדצמבר 2015 במהלך פגישה עם אביו של המנוח סמי אל-ג'עאר ועם עורך דינו של האב, הובאה לידיעתם תמונת הראיות בתיק כפי שנתגבשה לאחר חקירת מח״ש. בתום הפגישה הוצע לעורך הדין לקבל לידיו העתק מחומר החקירה על מנת שיוכל לטעון טענותיו, ככל שיחפוץ בדבר, במסגרת ערר על ההחלטה בתיק, והובהר כי מח״ש פתוחה לשקול מחדש בנפש חפצה כל טענה שתוגש".

> לראשונה: סרבנית מצפון טרנסג'נדרית נשלחה למאסר

תהלוכת מחאה ברהט. המפגינים צעדו מביתו של סמי אל ג'אער וביתו של סמי זיאדנה. (אקטיבסטילס)

תהלוכת מחאה ברהט. המפגינים צעדו מביתו של סאמי אל-ג'אער וביתו של סמי זיאדנה. (אקטיבסטילס)

הפוסט רשמית: מח"ש סגרה את התיק נגד השוטר שירה למוות בצעיר מרהט הופיע ראשון בשיחה מקומית

המזרח התיכון המדמם הוא תמרור האזהרה לאמריקה נגד טראמפ

$
0
0

כותב אורח: אליאס ח'ורי

אני זוכר את התדהמה שהיכתה בי כשקראתי איך הצליח הסופר הדגול אמיל חביבי להפוך את שם העצם לפועל ב"אופסימיסט". הוא המציא את הפועל "שיקספר" מהשם "שייקספיר" כפועל שמתאר את מסיבות האלימות שנחשף אליהן סעיד הגיבור באחד מבתי הכלא הישראלים. נדמה לי שהפיכת השמות לפעלים חוסכת במילים ולוקחת אותנו ישירות ללבו של העניין.

זה מה שניסיתי לעשות בסיור שלי בארצות הברית עם הסיפור "סינאקול". כשנשאלתי על נושאים שיש להם קשר לפוליטיקה האמריקאית באזור המזרח התיכון הייתי עונה שאני מפחד מ"טראמפיזציה" של העולם. היה לי קל להטות את המילה לפועל כי באנגלית השם טראמפ הוא כבר פועל. כשניסיתי לתרגם את הפועל טראמפ לערבית, נתקלתי בקשיים רבים כי המילה "טראמפיזציה" (טרמיפ בתעתיק ערבי) היא לא מילה יפה, והייתי צריך להחליף אותה במשפט שלם כדי שהמשמעות תעבור לקוראים.

ואז חשבתי שבעצם אצלנו במזרח הערבי לא צריך מילה שתתאר את המצב הזה בחיינו, כי אנחנו "טורמפנו" או "עברנו טראמפיזציה" מזמן. זה קרה מאז שהמנהיגות הערבית האזורית איבדה את מעמדה, אחרי שמצרים הפסיקה להוביל ומסרה את ההובלה למוטרפי העריצות כמו קדאפי, סדאם ואסד ובנו, שהובילו את האזור לאסון, או לפחות מאז שהשתלטו עלינו הערכים של הגז והנפט והפכו את האזור לתאטרון כאוטי.

> קחו את דונלד טראמפ ברצינות

דונלד טראמפ בוועידת איפא"ק (באדיבות איפא"ק)

שיקוי הרעל. דונלד טראמפ בוועידת איפא"ק (באדיבות איפא"ק)

נעזוב לרגע את משחק הפעלים והשמות. הסיור בארצות הברית היה מועיל ומהנה, אבל גם מילא אותי באימה. האימה לא הגיעה מהמציאות האימפריאליסטית האמריקאית, המדינה שרואה בעצמה את מרכז העולם, כי זה עניין שהתרגלנו כבר אליו. ההרגשה הייתה שהבחירות האלה שיחררו רמות דיבור נמוכות באופן שבדרך כלל אינו מקובל. חוץ מהמועמד הסוציאליסטי ברני סנדרס, שמגלם את שאיפתו של העולם לערכים של חירות וצדק, הדיון של יתר המועמדים לנשיאות נפל בפח של טראמפ. זהו הפח של ביטוי עמוק של המצוקה התרבותית והרוחנית ממנה סובל האדם הלבן, שחי במצוקה כלכלית ומשתלטת עליו האימה מהמהגרים השחורים, הלטיניים והמוסלמים, והוא מרגיש שהערכים שלו מתפרקים.

[tmwinpost]

טראמפ הביא שיח כמעט פשיסטי כדי להגן על "החלום האמריקאי" ועל הערכים של הגבר הלבן. הוא הפך את הערכים לסמרטוט והגיע עד לעקבים של השפה והפשיט אותה מכל הכיסויים כדי להגיד את מה שהוא חושב, את מה שאף אחד לא מעז להגיד בדרך כלל. גם המתחרים שלו במפלגה הרפובלקנית אימצו את השפה שלו, שמשלבת בין ספונטניות חצופה ושיח פוליטי ישיר. היא מזכירה בהפוך על הפוך זמנים בהם הגבר הלבן לא היה צריך לדבר בכנות, כי בשבילו הכח איפשר לדיבור להיות כיסוי על מעשיו.

סוציאליזם או ברבריות

היום כבר השתנו חוקי המשחק, ואת רעד הניצחון של המלחמה הקרה החליף הפחד ממשבר כלכלי אגרסיבי שמרחף מעל כולם, ממשברים חברתיים פנימיים שהם תוצר של קפיטליזם דורסני, והפחד מאבדן השליטה על החברה האמריקאית, שלזירה הפוליטית שלה נכנסו שחורים ונשים והיספנים. חבר אמריקאי אמר לי שזאת התגובה לנשיא השחור הראשון, למרות שאובמה נשאר אזוק והתנהג כמו שחור בין לבנים. אמרתי לו שהוא צודק, והוא ענה שעדיין המראה של נשיא שחור הוא בלתי נסבל מבחינת רבים שם.

אני לא יודע אם ההנחה הזאת נכונה, אבל אני רואה בתופעה הטראמפית כתופעה שחורגת מעבר לאמריקה. זה מה שקרה במזרח אירופה, עם עליית הפשיזם החדש, ובצרפת אחרי ניצחון מפלגת החזית הלאומית בבחירות המקומיות האחרונות. זה גם מה שרואים בעולם הערבי. ישראל הפועלית והחילונית, שכיסתה את הגזענות שלה בשיח "דמוקרטי", כבר לא קיימת, ועכשיו זה זמן הקואליציה בין המתנחלים לזרמים הלאומניים והדתיים הקיצוניים, שישנו את השפה במדינה העברית. הערבים נפלו לבוץ הכישלון והפכו לזירת הרצח הראשית באזור שאיבד את עשתונותיו ונכנע לפנטזיה.

מחנה הפליטים אל-ירמוכ בסוריה (צילום: אונר"א)

תופת מקומית שגולשת אל כל העולם. מחנה הפליטים אל-ירמוכ בסוריה (צילום: אונר"א)

בלי קשר לתוצאות הבחירות הנשיאותיות בארצות הברית – טראמפ כבר ניצח. הניצחון שלו הוא בעיקר בשפה ובשיח. הניצחון שלו הוא ניצחון הרברבנות, חוסר הבושה, ההתגאות בכסף ושנאת האחר.

אמריקה יורדת לתחתית עם המיליונר הזה, שיש לו תאגיד שנקרא על שמו והוא מתרברב בגוף של אשתו כמו שהוא מתרברב ביאכטה שלו. זה מבטא את התחתית שאמריקה הגיעה אליה אחרי השקר שהוביל למלחמת עיראק וגרם לשינויים באזורנו ובעולם. מלחמת עיראק התבססה על שקר שהמציאה התשוקה של השמרנים החדשים לדם ולנפט, שקר שהבטיח מעבר לתופת בעולם הערבי, תופת שמשתלטת על שאר העולם.

אני לא יודע איזה תעלול יבצע המוסד הפוליטי האמריקאי כדי להימנע מלשתות את השיקוי של טראמפ, אך מה שתופס את תשומת הלב במשוואה הטראמפית הוא שניגוד אחד מציף ניגוד אחר, כי עד כמה שהשיח של טראמפ נראה וולגרי וגס וחסר ערכים – כך השיח של המועמד הדמוקרטי ברני סנדרס, בעל הערכים האנושיים והשפה הברורה והאצילית, יוצר אלטרנטיבה של הניסיון של אמריקה להטביע את העולם בכאוס רוחני ושפתי.

בין הברבריות של השיח של טראמפ והאנושיות של השיח של סנדרס, צריך לזכור את האמירה המרקסיסטית המפורסמת: על האנושות לבחור בין ברבריות לסוציאליזם.

אליאס ח'ורי הוא סופר, מחזאי, הוגה ופעיל פוליטי לבנוני. בעברית ראו אור בהוצאת אנדלוס ספריו באב אלשמס ויאלו. הפוסט נכתב במקור בערבית, ותורגם על ידי דימה דראושה

> המשטרה נגד החיסיון העיתונאי: מה האינטרס הציבורי?

הפוסט המזרח התיכון המדמם הוא תמרור האזהרה לאמריקה נגד טראמפ הופיע ראשון בשיחה מקומית

אלפי מפגינים ביום האדמה: "בנגב מתנהלת מדיניות אפרטהייד"

$
0
0

צילם: אורן זיו, כתב: חגי מטר

אלפי בני אדם השתתפו היום בהפגנות, בגליל, בנגב, בגדה המערבית וברצועת עזה לציון 40 שנה ליום האדמה – במקביל לשביתה כללית שהוכרזה במגזר הערבי בישראל.

מאות הגיעו להפגנה המרכזית של ועדת המעקב בפאתי הכפר אום אל-חיראן בנגב, שצפוי להיות מפונה לטובת הקמת יישוב יהודי בשם חירן – וזאת בברכת בג"ץ. המפגינים צעדו סמוך לאזור שבו דחפורים כבר מבצעים עבודות תשתית לקראת הקמת היישוב היהודי החדש, ושם קיימו עצרת ונטעו עצים.

"בנגב מתנהלת מדיניות אפרטהייד ממשלתית", אמר בעצרת ח"כ איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת. "בכפרים הערבים אין כבישים, אין מים וחשמל, אין מערכת חינוך. ממול לכפרים מנצנצים האורות של ישובים יהודים וחוות הבודדים. אין לי שם אחר לדבר הזה חוץ מאפרטהייד".

> באום אל-חיראן יבחן העם בישראל ומדינתו

הפגנת יום האדמה, אום אל-חיראן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפגנת יום האדמה, אום אל-חיראן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

"את סיפור הכפר הזה, אום אל-חיראן, נציג בפני כל הפורומים הבינלאומיים, לרבות האו"ם", הוסיף ח"כ אחמד טיבי, וח"כ דב חנין אמר שתושבי הכפרים הלא מוכרים לא נמצאים לב במאבקם, אלא שזהו מאבק על צדק ועל שוויון ש"כל מן אדם שיש לו מצפון צריך להתייצב" בו.

הפגנות נוספות התקיימו בעראבה בגליל, בעזה ליד מחסום ארז וברחבי הגדה המערבית.

בשנת 1976 החרימה ממשלת רבין הראשונה אלפי דונמים מיישובים ערבים בגליל. גל ההחרמות, שקדמו לו גלים רבים דומים קודם לכן מאז 1948, עורר הפגנות ומחאות, שבהן נורו למוות שישה מפגינים. מאז מציינים פלסטינים בישראל ובשטחים את יום האדמה כל שנה ב-30 במרץ. השנה הדגישו המפגינים בתוך ישראל את מצב הכפרים הלא מוכרים והאפליה התכנונית, בעוד שבשטחים התייחסו להריסות הבתים הרבות בבקעת הירדן ובדרום הר חברון ואת הרחבת ההתנחלויות בכל שטחי סי.

> מח"A סגרה את התיק נגד שוטר שירה למוות בצעיר ברהט

השייח' ראאד סלאח נוטע עץ, יום האדמה באום אל-חיראן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

השייח' ראאד סלאח נוטע עץ, יום האדמה באום אל-חיראן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפגנת יום האדמה, אום אל-חיראן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפגנת יום האדמה, אום אל-חיראן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

סלפי יום האדמה (אורן זיו / אקטיבסטילס)

סלפי יום האדמה (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפוסט אלפי מפגינים ביום האדמה: "בנגב מתנהלת מדיניות אפרטהייד" הופיע ראשון בשיחה מקומית


ועידת ידיעות אחרונות הייתה הישג עצום ל-BDS

$
0
0

כותבת: מרב זונשיין

ועידת ידיעות אחרונות ו-ynet נגד החרם, שהתקיימה ביום שני בבנייני האומה בירושלים, ללא ספק נתנה לתנועת ה-BDS יותר תשומת לב בישראל משהתנועה יכלה אי פעם לחלום לקבל.

מדובר בוועידה הלאומית הראשונה מסוגה שמתקיימת בארץ, מול למעלה מאלף צופים בקהל ואינספור נוספים שהתחברו לשידורים בוואינט. עצם קיומה של הוועידה מהווה סימן לכך שהתנועה הבינלאומית לחרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS) עלתה על הרדאר הישראלי באופן משמעותי. זה אחר זה עלו על הבמה למתקפה הנשיא ראובן ריבלין, בכירי הפוליטיקאים מהקואליציה ומהאופוזיציה, נשיא הקונגרס היהודי העולמי, רון לאודר, והקומיקאית רוזאן בר.

הסתירה הפנימית שבבסיס הוועידה התבררה כבר מהרגע הראשון. עורך ידיעות אחרונות, רון ירון, פתח את הוועידה ואמר שאי אפשר להמעיט בסכנה הנשקפת מתנועת ה-BDS, ושישראל לא רוצה למצוא את עצמה תוך חמש עד עשר שנים במצב של דרום אפריקה של האפרטהייד – ואז מיהר להבהיר שאין שום דמיון בין ישראל לדרום אפריקה. השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שאחראי מטעם הממשלה על המאבק בחרם, אמר מנגד שלא צריך להגזים בתיאור האיום מצד ה-BDS.

> אליאס ח'ורי: המזרח התיכון המדמם הוא תמרור אזהרה לאמריקה נגד טראמפ

ראובן ריבלין, גלעד ארדן ורון לאודר בוועידת ידיעות אחרונות למאבק ב-BDS (אורן זיו / אקטיבסטילס)

ראובן ריבלין, גלעד ארדן ורון לאודר בוועידת ידיעות אחרונות למאבק ב-BDS (אורן זיו / אקטיבסטילס)

כך המשיכו הדוברים להצהיר באותה נשימה כמעט שלמרות הצלחות ה-BDS, לא מדובר בסיפור הצלחה; שזה לא איום אבל צריך להתייחס אליו כאיום רציני; שהתנועה לא משפיעה על הכלכלה הישראלית אבל צריך להפנות עוד משאבים כדי להלחם בה. השר לענייני מודיעין, ישראל כץ, אמר שצריך לעשות "סיכול אזרחי ממוקד" למנהיגי ה-BDS. ציפי לבני ציינה ש"זה בון טון עבור חלק מהצעירים להיות טבעוני ולשנוא את ישראל". לאודר השוואה בין הניסיון להחרים את ישראל לבין חוקי נירנברג, ובר קראה לתנועת החרם "שמאל מזויף" ו"פשיסטית".

בעוד שעיקר תשומת הלב הוקדש לתנועת ה-BDS ולדובר הבולט ביותר שלה עומר ברגותי (לרבות קריאות חוזרות ונשנות לשלול את מעמד התושב של ברגותי), הדוברים תקפו בדבריהם גם ארגוני זכויות אדם שונים, שהוצגו כמי שעבודתם משרתת את ה-BDS, בין אם בכוונה ובין אם לא.

כבר בשעה הראשונה נשאל הנשיא ריבלין אם שוברים שתיקה הוא ארגון לגיטימי בעיניו, והשיב שחשוב להבין בין "ביקורת" לבין "הסתה", ושכך או כך חייבים להשאיר את הביקורת בתוך הבית, ולא לצאת איתה לחו"ל. בן דרור ימיני ציין כמה שהוא גאה לחיות במדינה דמוקרטית שבה חופש הביטוי קדוש כל כך שאפילו תומכי ה-BDS יכולים לדבר בחופשיות (והתעלם לגמרי כמובן מהחוק שאוסר על ישראלים לקרוא לחרם).

המילה "כיבוש" לא הוזכרה פעם אחת לכל אורך הכנס. אף על פי כן, רבים ראו לנכון להדגיש שישראל היא מדינה דמוקרטית, ולהגן עליה מפני טענות האפרטהייד. עצם העובדה שאופיה הדמוקרטי של המדינה עולה כשאלה שמצריכה הגנה מצביעה על כך ששפת ה-BDS מחלחלת לתוך השיח הציבורי בישראל.

ה-BDS, תנועה מרובת זרועות, שקבוצות ופעילים רבים ושונים מאוד מתיימרים לדבר בשמה, אינה חסינה מביקורת. כפי שצוין כאן לאחרונה, התנועה הייתה יכולה להשקיע הרבה יותר בחידוד האבחנה בין מטרות לגיטימיות ולא-לגיטימיות לחרם, ובעיקר להרחיק את עצמה מכל סממן אנטישמי (בניגוד לאנטי-ציוני).

בן דרור ימיני בוועידת  ידיעות אחרונות נגד החרם (אורן זיו / אקטיבסטילס)

בן דרור ימיני בוועידת ידיעות אחרונות נגד החרם (אורן זיו / אקטיבסטילס)

אבל לא משנה עד כמה חלק מהדוברים בוועידה ניסו להמעיט בחשיבותה, אי אפשר להתעלם מהעובדה שכינוס כל כך גדול של פוליטיקאים, עיתונאים, מומחים לביטחון, אנשי עסקים ומנהיגים קהילתיים, שמרגישים כולם שחייבים להתמודד עם הנזקים שלה – מעיד כאלף עדים על הנזק שתנועת ה-BDS אכן כן יוצרת לישראל, לכלכלתה ולדמותה.

מרב זונשיין היא עיתונאית עצמאית, עורכת וכותבת באתר 972+. הפוסט פורסם במקור באנגלית באתר 972+ ותורגם על ידי חגי מטר.

> "אנחנו הופכים למיינסטרים": ראיון עם עומר ברגותי, ממנהיגי תנועת החרם

הפוסט ועידת ידיעות אחרונות הייתה הישג עצום ל-BDS הופיע ראשון בשיחה מקומית

הירי בחברון: מה למד"א ולחובש שצעק "הכלב חי, שמישהו יעשה משהו"?

$
0
0

בתחקיר מגן דוד אדום על התקרית ביום שישי שעבר בחברון נמצא כי "בזירת האירוע לא נשלל חשש למטען חבלה או גורם מסכן אחר, זאת בין השאר בשל העובדה כי המחבל היה שרוע על הקרקע עם מעיל (ביום חמסין) ואף גורם ביטחוני בשטח לא הפיג חשש זה". בצה"ל טוענים כי מדובר בשקר ואף נזפו בחיילים בשטח שלא הגישו עזרה לפלסטיני.

על התנהגות מד"א נכתב בהרחבה כבר כאן, ומן הסתם התחקיר הזה בא לחפות על התנהגות החובשים בשטח. אבל צריך להגיד כמה מילים על תוצאותיו: ראשית, חמסין לא היה בחברון, וכמה מהמתנחלים במקום לבשו גם הם בגדים ארוכים. שנית, אני לא חושב שאנחנו צריכים לסמוך על חקירות צה"ל, אבל כאן אין לצבא כל אינטרס לשקר. יותר מכך, צה"ל הוא האחראי על הקביעה אם יש או אין מטען, ולכן במקרה הטוב ביותר מד"א יכול לטעון כי צה"ל לא הודיע להם על כך, לא ש"לא נשלל חשש למטען או גורם אחר".

זאת ועוד, התחקיר של מד"א מתבסס מן הסתם על הפרמדיק שלהם בשטח, שכתב בפייסבוק שלו לאחר האירוע את הדברים הבאים:

בעדינות ניתן לומר כי לא מדובר באדם אובייקטיבי, אלא במי שמצהיר בריש גלי שהוא תומך בהרג של לא יהודים, גם אם לא עשו דבר. זאת לא רק לגבי פלסטטינים, אגב, אחרי תחקיר ערוץ 2 על שוברים שתיקה, הוא שיתף את התחקיר וכתב "עמלק עדיין חי ובועט". את זרע עמלק צריך להוציא להורג לפי התורה.

> אנשי הרפואה שעמדו מנגד בזמן שחייל ירה בראשו של פצוע

עצם הקביעה הנחרצת בתחקיר מעלה כמה שאלות: האם מד"א לא מנסים רק לנקות את עצמם כאן, אלא גם לתמוך בגרסת החייל היורה? טענת המטען מבוססת על סרטון נוסף של התקרית. מישהו צועק שם "יש עליו כנראה מטען, שימו לב" – צעקה שייתכן כי נועדה למנוע טיפול בפצוע. אם מסנכרנים את הסרטון הזה עם הסרטון של בצלם, רואים שהצעקה קרתה 1:41 דקות לפני הירייה. בכל הזמן שחולף החייל מתנהל בצורה נינוחה לחלוטין. הסרטון הנוסף נחתך לפני הירייה, דבר שהקשה על הסנכרון, אך שגם מעלה שאלות לגבי מה שמנסים להסתיר בו.

הסרטון השני הופץ על ידי עמותה בשם "חברים לשעת צרה". חובש בשם עופר אוחנה חתום על מסמכיה. בסרטון אפשר לשמוע את אותו אוחנה, אשר הגיע לזירה כשהוא נוהג באמבולנס מד"א מספר 168. ב-0:22 הוא צועק "המחבל עוד חי הכלב הזה, שלא יקום עלינו". ותשע שניות אחר-כך: "הוא חי, בואנה שמישהו יעשה משהו".

בעברו אוחנה תקף סיור של "שוברים שתיקה" ואף נעצר בעקבות כך. הוא הוסרט כשהוא מבלה עם צעירים שרוקדים על הקבר של ברוך גולדשטיין. בזירות הפיגועים בחברון בדרך כלל אפשר למצוא את אוחנה, ועושה בהן כשלו.

עופר אוחנה מול פעילי שוברים שתיקה, חברון (אורן זיו / אקטיבסטילס)

משמאל: החובש עופר אוחנה, מול פעילי שוברים שתיקה, חברון (אורן זיו / אקטיבסטילס)

תמונות משותפות עם מנכ"ל מד"א

ניסינו לבדוק מה הקשר של אותו עופר אוחנה למגן דוד אדום. דובר מד"א טען כי אינו מכיר את האיש ושהארגון לא משתף פעולה עמו. זאת למרות שהאיש הגיע באמבולנס של מד"א, ונמצא בכל זירות הפיגועים. זאת למרות שכפי שנכתב ב"הארץ" לאחרונה, "צה"ל הזהיר באחרונה את הנהלת מד"א, שארגון הצלה יו"ש פועל בשטחים באישורה, כי עליו לוודא שהחובשים של הארגון מטפלים גם בפלסטינים פצועים". אוחנה מופיע במקומות שונים כמנכ"ל אותו ארגון, כאן הוא מופיע כמנהל במוסד "מיסודו של הרב מרדכי אליהו ודב ליאור".

לידינו הגיעו תמונות שמעלות ספקות נוקבים לגבי הטענה של דובר מד"א. בתמונות נראים מנכ"ל מד"א, אלי בין, והסמנכ"ל, אבי חובב, מסיירים בחברון עם עופר אוחנה וגם יושבים במשרדו. האמנם באמת במד"א לא מכירים את האיש?

ברור למה מד"א לא ששים להודות בקשריהם עם אוחנה וארגונו, אך הם יטיבו לעשות אם במקום לנסות לטייח קשר זה פשוט יפסיקו לעבוד איתו.

עופר אוחנה מקלל את עיסא עמרו, פעיל לא-אלים בחברון, כשהוא עצור:

זו לא הפעם הראשונה שמד"א מואשמת בכך שאינה מטפלת בפלסטינים. כאן, לדוגמא, אפשר לראות סרטון נוסף ממחנה הפליטים אל פאוור מנובמבר האחרון בו מוחמד אסמאעיל א-שובאכי, בן 19, מדמם למוות אחרי שדקר חייל, כאשר צוות מד"א מטפל במקביל בחייל. א-שובאכי מת מפצעיו.

ממד"א נמסר כי הוועדה שחקרה את האירועים קבעה כך: "הוועדה ממליצה לפנות לארגון ההצלה אליו משתייך החובש שהתבטא בצורה לא ראויה על מנת למצות את ההליכים נגדו. במד"א מדגישים כי מסקנות הוועדה מצביעות על כך כי לא נפל פגם בפעילות צוותי מד"א בזירת האירוע. במד"א ימשיכו לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם כוחות הביטחון וכן לעבוד יחדיו לחידוד וריענון נהלי העבודה בשטח. צוותי מד"א מעניקים טיפול רפואי לכל אדם באשר וללא שום שיקול מלבד מצבו רפואי וחומרת פציעתו של הנפגע". עופר אוחנה סירב לענות לשאלות שיחה מקומית.

> רשמית: מח"ש סגרה את התיק נגד השוטר שירה למוות בצעיר ברהט

הפוסט הירי בחברון: מה למד"א ולחובש שצעק "הכלב חי, שמישהו יעשה משהו"? הופיע ראשון בשיחה מקומית

בשבוע מאז הירי בחברון נסגרו שלושה תיקי הרג ואלימות של שוטרים וחיילים

$
0
0

בשבוע האחרון הופנתה תשומת הלב הציבורית לעבר התנהלות מערכות החוק והמשפט השונות הדנות בעניינו של החייל מחטיבת כפיר. אותו חייל שתועד יורה בראשו של פלסטיני השוכב פצוע על הקרקע, כשאינו מהווה יותר סכנה, לאחר שדקות קודם היה מעורב בדקירה של חייל שנפצע קל.

היום (חמישי) הודיעה הפרקליטות הצבאית כי החליטה להפחית בחומרת כתב האישום נגד החייל לחשד להריגה, שמחליף את ההודעה הראשונית של הפרקליטות על מעצרו בחשד לרצח. בדיון בבית המשפט הצבאי ביום שלישי האחרון אמר השופט כי "הגם שקיים חשד סביר לביצוע ירי שלא כדין בנסיבות העניין, הרי שהצטברות הראיות עד כה מעלה פנים לכאן ולכאן, ביחס לסוגיות המרכזיות השנויות במחלוקת. במיוחד, בשים לב למורכבות האירוע ולנסיבות האופפות אותו". "ראיות לכאן ולכאן", סיכמו זאת בוואלה ובאתרים אחרים, והספק כבר מתגנב. למרות הזעזוע הראשוני מהתמונות החד משמעיות של החיל היורה בנונשלנטיות בראשו של אדם פצוע.

רמז לעתידו האפשרי של התיק הזה ניתן אולי למצוא למצוא בשלושה תיקי חקירה אחרים בהם היו מעורבים אנשי כוחות הבטחון שנסגרו ביומיים האחרונים.

> מה למד"א ולחובש שצעק "הכלב חי, שמישהו יעשה משהו"?

החייל היורה מחברון בדיון הארכת מעצר (AFP/POOL)

החייל היורה מחברון בדיון הארכת מעצר (AFP/POOL)

ביום שלישי הודיעה מח"ש סופית על סגירת תיק החקירה נגד שוטר ממשטרת רהט שירה כדור מנשקו והרג את סאמי אל-ג'עאר, צעיר בן 22, שהיה בדרכו הביתה מהעבודה. השוטרים ירו בצעיר במהלך פשיטה על סוחרי סמים, שאליה נקלע כעובר אורח. למרות שהשוטר שיקר תחילה בחקירתו ושינה גרסאות, ולמרות שאין ספק כי הוא זה שירה באל-ג'עאר, שלא היה מעורב באירוע הסמים, החליטה מח"ש שאין מקום להעמידו לדין, אפילו לא באשמת הריגה ברשלנות.

אתמול הודיעה הפרקליטות הצבאית על סיום חקירת מותו של הנער מוחמד אבו ט'אהר שנורה למוות במהלך האירוע בביתוניא ביום הנכבה במאי 2014 בו נהרג גם הנער נאדים נווארה. התיק נסגר ללא הגשת כתבי אישום, למרות שמשפטו של שוטר מג"ב בן דרי, שנאשם בהריגתו של נווארה, עדיין מתנהל. "לא נמצאו ראיות", טענו בפרקליטות הצבאית.

היום החליט מפכ"ל המשטרה, רוני אלשיך, כי אין מקום לנקוט צעדים מנהליים או פיקודיים נגד השוטרים המעורבים בתיק החקירה סביב מותו של יוצא אתיופיה, יוסף סלמסה. התחקיר המשטרתי, שהוצג למשפחתו של סלמסה, קבע כי לא נפל פגם בהתנהגות השוטרים.

כבר באמצע פברואר החליטה מח"ש לסגור את התיק הפלילי נגד השוטרים שירו בסלמסה בטייזר והפקירו אותו פצוע ומושפל מחוץ לתחנת המשטרה בזכרון יעקב, חודשים לפני שנמצא ללא רוח חיים. מח"ש העבירה את התיק אז לבחינה משמעתית מאחר והשוטרים שיקרו בדוחות שלהם בעקבות האירוע, אך כאמור – עכשיו אפילו בחינה זו נסגרה ללא כלום.

בני משפחתו של סלמסה נאבקים זמן ארוך בטענה כי בנם יוסף נמצא מת לאחר שנפל קורבן לאלימות משטרתית, ומאבקם סחף רבים בקהילת יוצאי אתיופיה למאבק באלימות משטרתית.

קרובי משפחתו של יוסף סלמסה, אשר נמצא מת במחצבה ליד מקום עבודתו בבינימינה, צועדים כדי לעורר מודעות לאלימות משטרתית, 4 ינואר, 2015. אקטיבסטילס

קרובי משפחתו של יוסף סלמסה, אשר נמצא מת במחצבה ליד מקום עבודתו בבינימינה, צועדים כדי לעורר מודעות לאלימות משטרתית, 4 ינואר, 2015. אקטיבסטילס

שלושת התיקים האלו הם רק טיפה קטנה בים העצום של חקירות מצ"ח ומח"ש שמתמסמסות לאיטן למרות הממצאים והעדויות. לולא הסרטון שתיעד את האירוע, סביר להניח שהחייל היורה מחטיבת כפיר היה מוצא את עצמו באותה חברה טובה, כמו למשל זו של אלוף פיקוד מרכז, רוני נומה. אותו נומה – שנזף השבוע בשלושה קצינים שלא פעלו לטיפול ופינוי הפלסטיני שנפצע בחברון, וטען כי החייל ירה על דעת עצמו – נחלץ בעבר מפרשייה שבה היה מעורב יחד עם פקודיו בהריגתו של אזרח לא חמוש.

על המקרה של נומה ועוד דוגמאות מאלפות לאופן שבו עובדת המערכת כאשר מדובר בחיילים שהורגים פלסטינים, לחובבנות, לכשלים, לטיוח ניתן לקרוא בסדרת הכתבות של ג'ון בראון ונעם רותם "רשיון להרוג".

> רשיון להרוג: סדרת תחקירים על התיקים הסגורים של מצ"ח

הפוסט בשבוע מאז הירי בחברון נסגרו שלושה תיקי הרג ואלימות של שוטרים וחיילים הופיע ראשון בשיחה מקומית

שיר מפרסית: מישהו שלא דומה לאיש

$
0
0

חלמתי שמישהו יבוא
חלמתי על כוכב אדום
וקופצים לי העפעפיים
ונצמדות לי הנעליים
ושאני אתעוור אם אני משקרת.

על הכוכב האדום ההוא חלמתי
כשלא ישנתי
מישהו יבוא
מישהו יבוא
מישהו אחר
מישהו טוב יותר.

מישהו שלא דומה לאיש.
לא דומה לאבא, לא דומה ליחיא, לא דומה לאמא
ודומה בדיוק למי שהוא אמור
והוא גבוה יותר מהעצים בבית של הקבלן
והפנים שלו
מאירות יותר מפניו של המשיח
והוא לא פוחד אפילו
מאחיו של סייד ג'ואד
שהלך ושם על עצמו
בגדים של שוטר
והוא לא פוחד גם מסייד ג'ואד עצמו
שכל החדרים בבית שלנו הם שלו

והשם שלו הוא
כמו שאמא קוראת בתחילת התפילה ובסופה
או שופט כל הארץ
או מלך מלכי המלכים
והוא יכול
לקרוא את כל המילים הקשות של כיתה ג'
בעיניים עצומות
והוא מסוגל להחסיר אפילו אלף ממיליון
בלי שאריות
והוא יכול לקחת בהקפה כל מה שהוא צריך מהחנות של סייד ג'ואד
והוא יכול לעשות
שנורת ה"אללה" הירוקה, שהיתה ירוקה כמו אור השחר
שוב תאיר מעל השמיים של מסגד מפתאחיאן.

אחח….
כמה טוב כשמואר
כמה טוב כשמואר
וכמה אני רוצה שליחיא
תהיה עגלה עם פנס
ואני רוצה לשבת על העגלה של יחיא
בין האבטיחים והמלונים
ולהסתובב מסביב לכיכר מוחמדייה.

אחח…
איך אני אוהבת להסתובב מסביב לכיכר
איך אני אוהבת לישון על הגג
איך אני אוהבת ללכת לגן הלאום
איך אני אוהבת את הטעם של פפסי קולה
איך אני אוהבת את קולנוע פרדין
איך אני אוהבת את כל אלה
ואיך אני רוצה
למשוך לבת של סייד ג'ואד בשערות.

למה אני כזו קטנה
שאני הולכת לאיבוד ברחובות
ולמה אבא שהוא לא כזה קטן
ולא הולך לאיבוד ברחובות
לא עושה משהו שהמישהו הזה שחלמתי עליו
יבוא יותר מהר

ולמה אנשי שכונת הקצבים
שגם האדמה בגינות שלהם מלאה דם
והמים בבריכות שלהם מלאי דם
וסוליות הנעליים שלהם מלאות דם
למה הם לא עושים משהו
למה הם לא עושים משהו

כמה עצלנית השמש החורפית
אני טיטאתי את מדרגות עליית הגג
ושטפתי את זגוגיות החלון
מישהו עומד לבוא
מישהו עומד לבוא
מישהו שבלב שלו איתנו, בנשימה שלו איתנו, בקול שלו איתנו
מישהו שאי אפשר לעצור את בואו
ולאזוק ולזרוק לכלא
מישהו שנולד מתחת לעצים העתיקים של יחיא
והוא גדל מיום ליום.

מישהו שיבוא מהגשם, מתוך קולות המים, מבין הפטוניות
משמיי כיכר התותחנים בליל זיקוקים
והוא יערוך שולחן
ויחלק את הלחם
ויחלק את הפפסי קולה
ויחלק את גן הלאום
ויחלק את הסירופ לשיעול
ויחלק את יום ההרשמה
ויחלק את המספר של בית החולים
ויחלק את מגפיי הגומי
ויחלק את קולנוע פרדין
ויחלק את הבגדים של הבת של סייד ג'ואד
ויחלק את כל העודפים
ויתן גם לנו את חלקנו
אני חלמתי…

פרוע' פרוחזאד (עיבוד צילום: Banafsheh Hejazi CC BY-NC-SA 2.0)

פרוע' פרוחזאד (עיבוד צילום: Banafsheh Hejazi CC BY-NC-SA 2.0)

הפוסט שיר מפרסית: מישהו שלא דומה לאיש הופיע ראשון בשיחה מקומית

מחנך ב-1905: "שאלת יחסנו אל הערביים נעלמה כליל מן הציוניים"

$
0
0

השבוע חל יום האדמה, בו אנו מציינים ומוקיעים את נישול הערבים בישראל והפקעת אדמותיהם. רצה הגורל ובשבוע הזה מצא לו הציבור היהודי גיבור לאומי חדש בשרשרת גיבורי הדורות: מי שלקח את שירת ההמונים "מוות לערבים", ומימשה הלכה למעשה.

העם אומר את דברו ואצל המופקדים על החינוך, התרבות והרוח – המוזות שותקות. שר החינוך שלנו כבר ביום שישי שעבר תקף את מי שממהרים לחרוץ את דינו של החייל, ותמך בו בחצי פה משום שהוא "מגן על כל אחד מאיתנו". במוצאי שבת כבר הבין בנט היטב לאן הרוח נושבת, והצטרף לממהרים לחרוץ את הדין כשקבע: "החייל אינו רוצח".

באין אנשי חינוך בהווה, אין לנו אלא לנער את האבק מעל כתבי יצחק אפשטיין, מחנך דגול ופורץ דרך, שהיה מחלוצי החינוך העברי בארץ. הוא הגיע לארץ בשנת 1886 בגיל 23, ושימש כמדריך חקלאי מטעם פקידות הברון רוטשילד. כעבור חמש שנים החל לעסוק בחינוך, כשהתמנה למורה ומנהל בית הספר לבנות בצפת.

אפשטיין, במשפט אחד, דרש מאיתנו לבחון את הדברים גם מנקודת מבטו של האחר. היכולת הזאת הכרחית לקיום חברה על מוסדות של צדק, ולמרבה הפלא היא גם הבסיס לכל תהליכי הלמידה והחינוך, כפי שכתבתי בנפרד כאן. בקונגרס הציוני השביעי, בשנת 1905, נשא אפשטיין נאום תחת הכותרת: "שאלה נעלמה". הנאום התפרסם בכתב בשנת 1907 (הנה כאן): "בין השאלות הקשות, הקשורות ברעיון תחיית עמנו על אדמתו, יש שאלה אחת, שהיא שקולה כנגד כולן: שאלת יחסנו אל הערביים. שאלה זו, שבפתרונה הנכון תלויה תקומת תקוותנו הלאומית, לא נשכחה, אלא נעלמה כליל מן הציוניים".

> החובש בחברון שצעק "הכלב חי, שמישהו יעשה משהו"

יצחק אפשטיין, מחנך

יצחק אפשטיין, מחנך

דברים שאפשטיין ראה 

לכל מכחישי הקיום של הערבים, מעיד יצחק אפשטיין כבר בשנת 1905: "לכל ענייני ארצנו אנו שמים לבנו, על הכל אנו דנים ומתווכחים, את הכול אנו מהללים ומחללים, אך דבר אחד של מה בכך שכחנו: כי יש בארץ חמדתנו עם שלם, שנאחז בה זה מאות בשנים ומעולם לא היה בדעתו לעזבה".

לכל המתהדרים באהבת הארץ שהיא ייחודית ליהודים, משיב אפשטיין כקול מן העבר: "ככלל טועים אנו ביחס אל עם גדול, תקיף וקנא טעות גסה בתורת הנפש. בשעה שאנו מרגישים את אהבת המולדת בכל עזוזה אל ארץ אבותינו, אנו שוכחים, שגם לעם החי בה עתה יש לב רוגש ונפש אוהבת. הערבי, ככל אדם, קשור הוא במולדתו בעבותות חזקים".

לכל המזלזלים בערבים שלא פיתחו את הארץ והביאו בה שממה, מסביר אפשטיין כמי שהיה שם, בין הראשונים: "הגיעה השעה לשרש את הדעה המשובשת, שנתפשטה בקרב הציוניים, כי בארץ ישראל יש אדמה בלתי נעבדת מחוסר ידיים עמלות ומעצלנות התושבים. אין שדות שוממים, ולהפך כל פלח משתדל להוסיף על חלקתו מאדמת הבור הסמוכה לה".

ולכל המבטלים את הרגש הלאומי של הערבים, מפרש אפשטיין את הדברים כהווייתם בשנת 1905: "אפשר לומר בהחלט, שלכל הפחות בארץ-ישראל אין לעת עתה שום תנועה ערבית במובן הלאומי והמדיני של המושג הזה. אבל באמת אין לעם הזה צורך בתנועה: עצום ורב הוא ואינו טעון תחיה, כי מעולם לא היה מת ולא חדל לחיות אף רגע".

שני עקרונות ייסוד – כבוד ופעולה משותפות

לאור נקודת מבטו של האחר, הציע אפשטיין לבסס את יחסנו אל הערבים על שני עיקרים:

א. העם העברי הראש והראשון לכל העמים בתרות הצדק והמשפט, השוויון המוחלט והאחווה האנושית, מכבד לא רק את הזכויות האישיות של כל אדם, אלא גם את הזכויות הלאומיות של כל אומה ושבט.

ב. עם ישראל השואף לתחיה הוא אח לדֵעה ולפעולה לכל העמים המתעוררים לחיים, מתייחס באהבה וברצון אל שאיפותיהם ומפַתח מקרבם בבואו עמהם במגע, את ההכרה הלאומית שלהם.

הנימוק של אפשטיין הוא קודם כל מוסרי, והוא נשען על התפיסה היהודית החברתית (סוציאלית), שמגינה על החלש מפני בעלי ההון: "בני העם, שהשמיע בפעם הראשונה את האומר 'והארץ לא תמכר לצמיתות' [דברים כה כג] והגביל את זכויות הקונה לטובת העובד, אינם צריכים, אינם יכולים להפקיע את אדמתם מידי עובדיה, שהתיישבו עליה בתום לבב. אם יש איכרים המרטיבים את שדותיהם בזיעתם ובחלבם, הם הערביים. [...] האת אלה נוריש, הלהם נרע, העוניים נגדיל?"

בעניין זה משיב אפשטיין לנפתלי בנט וחבריו, שמעדיפים את הראייה הלאומית הצרה וקצרת הטווח, על פני הצדק והמוסר: "כל פעם שהטובה הלאומית המדומה פוגעת בצדק האנושי, תהיה טובה זו לחטא לאומי גס, שאין לו כפרה. [...] צריכים אנו להתרחק מן הכעור והדומה לו, כלומר, מכל מפעל מכוער, מכל פסיעה חשודה ומכל מעשה, שיש בו אבק של חמס. [..] חטא נחטא לעמנו ולעתידו, אם נשליך מידינו בקלות ראש את מבחר נשקנו: צדק פועלנו ותום דרכנו. כל עוד נחזיק באלה, גיבורים אנחנו ולא נירא איש. אבל אם נעזבם – שווא כוחנו וגבורתנו אין".

אפשטיין מוסיף נימוקים כלכליים ותועלתניים, ומסיים, איך לא, בביטחון: "האמנם יחרישו המנושלים ויקבלו ברוח קרה מה שנעשה להם? הלא סוף סוף יתעוררו להשיב בכוח האגרוף מה ששללו מהם בתוקף הזהב! [...] אל לנו לבטוח באפר המכסה את הגחלת: זיק אחד ימלט – ויהיה לתבערה שלא תכבה". אלוהים ישמור, כמה שצדק.

> בנט מלאים ומשכנז את מורשת יהדות ספרד

החייל היורה מחברון בדיון הארכת מעצר (AFP/POOL)

החייל היורה מחברון בדיון הארכת מעצר (AFP/POOL)

מוסר שאינו תלוי בנקודת המבט

וכאן המקום לחזור ולדבר על חינוך, שכן הדברים כרוכים זה בזה. אני יכול להבין את הטיעון שיהודי הורג ערבי משום שבעיניו הערבי "קם להורגו" והיהודי מקדים אותו. אבל זאת בתנאי שנתאמץ להביט על דברים מהצד השני ונכיר בכך שהערבי תקף בסכין את החייל היהודי, משום שמנקודת מבטו, החייל הכובש "קם להורגו" והערבי ביקש להקדים אותו. כלומר, שאם יש אמת-מוסר, היא נכונה ותקפה לשני הצדדים. נפתלי בנט לא נמצא שם. לתפיסתו, המוסר תלוי בדבר. אם העם צוהל "הוא גיבור!", בנט מכופף את המוסר היהודי ליהודים בלבד, ונעמד בראש הצוהלים.

[tmwinpost]

בנט מביט על הדברים דרך הנקב הצר של הלאומיות היהודית, קצרת הטווח. אבל מה יועיל ערבי אחד שמת בראייה ארוכת טווח? האם באמת מישהו חושב שהציונות העיוורת והכוחנית תניב איזה עתיד, מלבד שנאה, דם ופחד ברחובות?

יש לנו, בהשוואה לאפשטיין, פרספקטיבה של 111 שנים, המעידות שלא יצא מזה כלום ושום דבר. אפשטיין בסך הכול ביקש שנסתכל על המציאות ביושר: "צריך להודות שעד עתה טעינו בכתובת. כדי לרכוש את ארצנו [...] לקחנו דברים עם כל המחותנים, אך את החתן בעצמו שכחנו; העלמנו עינינו מאדוני הארץ האמיתיים". ועל אף שעברו השנים, מעטים הם מי שמוכנים לפקוח את העיניים.

לא נותר אלא לסיים בתקוותו של יצחק אפשטיין: "עלינו לבוא, איפוא בברית עם הערביים, שתהא רבת תועלת לשני הצדדים ולאנושיות כולה. [...] ובבתי ספרנו, כמו בכל מוסדותינו, נתרחק מלאומיות צרת-מבט וצרת-עין, הרואה אך את עצמה".

> בשבוע מאז הירי בחברון נסגרו שלושה תיקי הרג ואלימות נגד שוטרים וחיילים

הפוסט מחנך ב-1905: "שאלת יחסנו אל הערביים נעלמה כליל מן הציוניים" הופיע ראשון בשיחה מקומית

Viewing all 6860 articles
Browse latest View live